Fostul director al Sucursalei Hidrocentrale Bistriţa Piatra Neamţ, Constantin Grigoriu, a fost trimis în judecată după ce a atribuit în mod ilegal contracte pentru lucrări care nu au fost făcute niciodată, el luând mită de la doi oameni de afaceri, anunţă, joi, Direcţia Naţională Anticorupţie.
Cum a făcut avere un fost şef local din cadrul Hidroelectrica: lucrări inexistente şi luare de mită
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău au decis să îl trimită în faţa instanţei de judecată pe Constantin-Romică Grigoriu sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi doi oameni de afaceri, ambii acuzaţi de complicitate la luare de mită în formă continuată.
Conform rechizitoriului procurorilor, în contextul realizării obiectivului de investiţii „Acumularea Paşcani pe râul Siret în judeţele Iaşi şi Suceava”, în perioada 2010-2011, Grigoriu i-ar fi determinat pe reprezentanţii societăţii contractante să încheie, chiar dacă nu se impunea acest lucru, trei contracte de prestări servicii cu firmele administrate de ceilalţi doi inculpaţi din dosar.
„Ulterior, în baza a 15 facturi fiscale ce ar fi fost emise de cele două firme, societatea contractantă ar fi decontat suma totală de 6.518.609 lei pentru lucrări care în realitate nu ar fi fost executate”, susţin anchetatorii.
În aceeaşi perioadă, Constantin Grigoriu Constantin, în calitate de preşedinte al unei comisii de evaluare, ar fi atribuit unei alte societăţi comerciale un contract de lucrări la obiectivul „Acumulare Galbeni. Realizarea etanşării şi consolidării digului mal drept pe zona km 0 – km 3. Lucrări de intervenţii”.
În realitate, dacă ar fi fost respectată legislaţia în vigoare, oferta tehnică şi financiară a societăţii respective ar fi trebuit respinsă de comisia de evaluare prezidată de fostul şed al Hidrocentralei Bistriţa.
„Ulterior, inculpatul i-ar fi determinat pe reprezentanţii societăţii contractante să încheie, trei contracte de furnizare bunuri şi prestări servicii cu firma unuia dintre ceilalţi doi inculpaţi în valoare totală de 5.004.200 euro fără TVA şi 5.950.232 lei fără TVA. Urmare a acestor demersuri, beneficiul total al firmei administrată de omul de afaceri ar fi fost de 1.718.818 euro şi 2.541.280 lei”, susţin anchetatorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Neamţ.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].
Citeste mai mult pe aici