După aproape o jumătate de secol, timp în care au fost considerați oficial de către experți specie dispărută în România, castorii s-au întors și au ajuns până aproape de centrul Sibiului.
În ultimele luni mai multe exemplare de castori au apărut pe malurile Cibinului, la doar câteva sute de metri în aval de Piața Cibin. Din păcate, habitatul potrivit pentru ei înseamnă distrugerea treptată a copacilor de pe malul râului, primele sălcii fiind deja puse la pământ.
Castorii au dispărut din România în jurul anului 1970. În 1996, în cadrul unui proiect de repopulare cu această specie de mamifere, 21 de castori au fost aduși în diferite zone din țara noastră. În zona Avrig, castorii s-au adaptat extrem de bine, încă din 2013 reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului din Sibiu anunțând că există cel puțin patru familii care și-au construit baraje pe diferite cursuri de apă. De aici, s-au extins. În anul 2013 au reapărut și pe râul Tocile, în zona Veștem. Pentru că au blocat albia râului, mai multe terenuri din zonă au fost afectate, agricultorii fiind despăgubiți de Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu. Castorii sunt protejați prin lege, ceea ce înseamnă că păgubiții nu le pot distruge habitatul și nu îi pot vătăma.
În anul 2014, organizația internațională WWF (World Wide Fund for Nature) anunța că au fost filmați primii castori în Delta Dunării, localnicii spunând că nu avea cunoștință de existența speciei în zona lor.
Conform comunicatului WWF, „primele clipuri video obținute în urma acțiunii de monitorizare confirma încă o dată prezența castorului în Delta Dunării, după o absență de aproape 200 de ani din România. Imaginile au fost obținute de la cinci camere cu infraroșu amplasate în zona unde trăiește familia de castori, în complexul lacustru Somova – Parcheș”.
În anul 2014 castorii și-au făcut simțită prezența în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, conducerea muzeului anunțând oficial că vrea să-i transforme într-un fel de mascotă și să-i folosească pentru a atrage turiști. În același an, sibienii din cartierul Țiglari au semnalat Agenției pentru Protecția Mediului apariția castorilor pe pârâul Rozbav, care izvorăște din zona Șurii Mici – Ocna Sibiului și se varsă în Cibin în zona cartierului Reșița II.
Acum castorii au început să urce pe Cibin, ajungând aproape de piață. Primăria Sibiu face eforturi pentru a proteja sălciile de pe malul Cibinului, una fiind deja doborâtă recent de castori. Mai mult decât atât, prezența castorilor ridică semne de întrebare cu privire la proiectul municipalității sibiene de amenajare a malurilor Cibinului și transformarea lor în zonă de agrement, întrucât ar putea afecta habitatul lor. Contactați de reporterul Turnul Sfatului reprezentanții Primăriei Sibiu spun că deocamdată nu sunt probleme semnificative.
”În urmă cu câteva săptămâni s-a constatat prezența castorilor pe malurile Cibinului. Castorul este o specie protejată conform OUG 57/2007 și de aceea măsurile de limitare a pagubelor cauzate de castori trebuie să se ia cu respectarea prevederilor acestui act normativ, fapt subliniat și de Agenția de Protecția Mediului într-o adresă transmisă ca răspuns Primăriei Sibiu. Pentru a proteja arborii de pe malul Cibinului care ar fi putut fi afectați de acțiunea castorilor, Serviciul de Administrare a Parcurilor și Zonelor Verzi a instalat plase metalice care să protejeze trunchiul copacilor, conform recomandărilor Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu. Unul dintre arbori a fost însă serios afectat și a fost necesară tăierea lui din motive de siguranță. Prezența castorilor în zonă nu va afecta implementarea proiectului de amenajare a malurilor Cibinului”, au explicat reprezentanții Primăriei Sibiu.
Reprezentanții APM Sibiu atrag atenția că specia Castor fiber se află pe lista celor de interes comunitar care “necesită o protecţie strictă“, astfel încât sunt interzise capturarea, vătămarea, uciderea, cât şi deteriorarea sau distrugerea habitatelor lor. Cei care încalcă aceste interdicții pot primi pedepse cu închisoarea de la trei luni la un an.
Post-ul FOTO – Castorii au ajuns pe Cibin aproape de centrul Sibiului apare prima dată în Turnul Sfatului Online.