Guvernul desfiinţează controversatul Institut al Revoluţiei Române, condus de Gelu Voican-Voiculescu şi Ion Iliescu

de WTA.ro
Propunerea desfiinţării Institutului Revoluţiei Române (IRRD) a venit din partea lui Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului.  „Domnule prim-ministru, vă rog să fiţi de acord cu introducerea pe ordinea suplimentară cu un proiect de ordonanţă de urgenţă privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de primul preşedinte, de Ion Iliescu”, a spus Antonel Tănase. Reacţia premierului Ludovic Orban a fost scurtă: ”Aprob”.
Reamintim că, în urmă cu o săptămână, Grupul pentru Dialog Social (GDS) a solicitat desfiinţarea imediată a Institutului Revoluţiei Române, condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, pe care o numeşte „instituţie-fantomă” condusă de personaje suspectate de crime împotriva umanităţii.
„Cei care au luat puterea în după-amiaza zilei de 22 decembrie nu au nicio îndreptăţire să se numească revoluţionari şi nu pot revendica această calitate acordată de statul român. Împrejurările istorice de după confiscarea Revoluţiei au făcut posibilă o anomalie şi mai mare: au fost create instituţii ale falşilor revoluţionari. Una dintre acestea este autointitulatul „Institut al Revoluţiei Române“, condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu. În prezent, aceştia doi sunt puşi sub acuzare de către Parchetul General pentru crime împotriva umanităţii, petrecute după momentul în care au luat puterea. Dosarul Revoluţiei a fost încheiat şi se judecă în prezent. În aceste condiţii, Grupul pentru Dialog Social cere insistent desfiinţarea acestei instituţii-fantomă. Condusă de personaje controversate, suspectate de crime împotriva umanităţii, legitimitatea sa este nulă, iar existenţa ei reprezintă o sfidare perpetuă la adresa memoriei noastre”, se arăta în comunicatul GDS.
Cum a capturat Gelu Voican Voiculescu Institutul
În primăvara anului trecut, „Adevărul” publica în exclusivitate stenograme dintr-o şedinţă a Institutului Revoluţiei, în care Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu, Răzvan Theodorescu şi Emilian Cutean, toţi apropiaţi de Ion Iliescu, încercau să-l şantajeze pe Claudiu Iordache, directorul IRRD la acea vreme, spunându-i că, dacă demisionează, vor opri o anchetă împotriva sa. „Să ne lase funcţia de director liberă, să ne putem vedea de treabă“, a cerut Cazimir Ionescu, potrivit stenogramelor obţinute de „Adevărul“. Claudiu Iordache, unul dintre liderii Revoluţiei de la Timişoara, n-a cedat şantajului, însă, până la urmă, tot a fost îndepărtat. 
Gelu Voican Voiculescu conduce IRRD din martie 2018, însă nu şi-a publicat declaraţia de avere pe site-ul instituţiei, în pofida legii. Leafa fostul director era de 7.359 de lei. IRRD, instituţie subordată Senatului, are un soi de conducere colectivă: un Colegiu Naţional, condus de fostul preşedinte Ion Iliescu, alături de alţi 25 de membri, printre care Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu, Răzvan 
Theodorescu, Emilian Cutean, Eugenia Iorga. 
Lovit cu o cârjă în cap
Gelu Voican Voiculescu a fost lovit, pe 22 decembrie 2019, cu o cârjă în cap de un bărbat aflat în mulţimea strânsă la troiţa din Piaţa Universităţii pentru a comemora 30 de ani de la Revoluţie. Tensiunile pluteau deja în spaţiul public de de cu o zi înainte, când un concert organizat de Institutul Revoluţiei Române a fost contestat de mai multe voci ale societăţii civile. Mai exact, concertul care ar fi trebuit să fie organizat de IRRD în Piaţa George Enescu pe 22 decembrie a fost văzut de mai multe organizaţii ale societăţii civile drept un adevărat afront adus memoriei victimelor Revoluţiei, având în vedere că este organizat de un institut în spatele căruia se află oameni precum Ion Iliescu şi Gelu Voican. Efectul a fost imediat: trupa Vunk şi Andra au transmis că nu mai participă, iar sâmbătă evenimentul a fost anulat. Sâmbătă, mai mulţi lideri politici a fost prezenţi la troiţa din Piaţa Universităţii, dar modurile în care au fost primiţi de celelalte persoane aflate la comemorări au diferit radical. Dacă fostul premier Petre Roman doar a fost apostrofrat de mulţime, Gelu Voican Voiculescu s-a ales cu capul spart după ce a fost lovit cu o cârjă şi doar intervenţia jandarmilor l-a scăpat de alte incidente. După câteva ore, Jandarmeria a anuţat că l-a identificat pe agresor, un pensionar în vârstă de 68 de ani, şi că a început audierile. 
Fostul preşedinte Ion Iliescu s-a simţit dator să reacţioneze imediat faţă de evenimentele zilei, considerând că bătaia pe care a luat-o Voiculescu este un doar un indiciu pentru faptul că la 30 de ani de la Revoluţie reconcilierea încă nu este posibilă. „Oamenii de bună credinţă au obligaţia morală, indiferent de ceea ce cred despre evenimentele din urmă cu treizeci de ani, să condamne violenţa”, a scris Iliescu pe blogul său. Gelu Voican Voiculescu n-a simţit nicio ezitare să participe la o nouă rundă de comemorări duminică dimineaţă, pe 22 decembrie. Aflat în Piaţa Revoluţiei pentru slujba de pomenire a eroilor Revoluţiei, acesta a fost sfidător: „Dacă nu mi-a fost teamă în ’89, nu-mi este nici acum”.

Citeste mai mult pe aici

Te-ar putea interesa