Premierul Ludovic Orban a declarat că se va face o evaluare pe fiecare din instituţiile aflate în subordinea ministerelor Transporturilor, Internelor şi Agriculturii care au acţionat în cazul navei cu oi care a eşuat, precizând că aceia care nu şi-au făcut treaba vor fi eliberaţi din funcţii.
„Vom face o evaluare pe fiecare intervenţie care a fost făcută de fiecare entitate aflată în subordinea celor trei ministere şi în mod evident vor trage şi consecinţele şi vom lua deciziile care se impun şi chiar îi vom elibera din funcţii pe aceia care nu şi-au făcut treaba în conformitate cu legea şi cu procedurile legale”, a spus Orban, după şedinţa BEx al PNL.
El a susţinut că încă de duminică miniştrii au dat dispoziţiile legale în astfel de cazuri.
„În ceea ce priveşte intervenţia la nivelul Ministerului Transporturilor, Agenţia de salvare a vieţilor pe mare a intervenit duminică în condiţii de aproape furtună şi a salvat întreg echipajul. Toţi membrii echipajului au fost salvaţi. S-a început intervenţia şi pentru a încerca să salveze dintre oile care erau pe vas, intervenţie care a fost foarte mult îngreunată atât de vreme, cât şi de condiţiile în care s-a desfăşurat. (…) Sunt condiţii extrem de dificile. Efectivele care au fost implicate în aceste acţiuni – aproximativ 10 din partea Agenţiei de salvare a vieţilor pe mare şi peste 20 de pompieri. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a fost întrunit în conformitate cu prevederile legale. Acum, sigur, nu întotdeauna dispoziţiile date de miniştri au fost şi puse în practică, pentru că vă dau numai un exemplu: directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Constanţa este fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare”, a explicat Orban.
Şeful Guvernului a afirmat că înclinarea vasului nu a fost cauzată de cei care l-au remorcat, arătând că au existat avertizări către comandantul navei că există acest risc de înclinare.”Au fost făcute imediat manevrele pentru a elibera şenalul navigabil, pentru că altfel exista riscul să blocăm portul şi s-a reuşit mutarea vasului în afara şenalului navigabil”.
Prim-ministrul a menţionat că în acest caz nu există nicio poluare cu combustibil sau de altă natură până în momentul de faţă.
„Trebuie luate toate măsurile şi aici am dat dispoziţie către toţi miniştrii implicaţi pentru a împiedica transformarea vasului într-o bombă ecologică. Acolo trebuie întreprinse măsuri de scoatere a oilor şi de incinerare, în timpul cel mai scurt. Nu trebuie aşteptată societatea de asigurări să facă constatări. Acolo trebuie intervenit, pentru că altfel în două – trei zile, dacă nu este rezolvată situaţia, există riscul apariţiei unui focar”, a atras atenţia Orban.
Premierul a precizat că, în cursul zilei de luni, a stabilit împreună cu ministrul de Interne, Marcel Vela, trimiterea şefului IGSU, Paul Iamandi, pentru a coordona orice fel de acţiune care se desfăşoară în acest caz.
„În privinţa Direcţiei Sanitar-Veterinare până la urmă au deplasat doctori veterinari acolo”, a adăugat Orban.
Premierul Ludovic Orban a declarat că se va face o evaluare pe fiecare din instituţiile aflate în subordinea ministerelor Transporturilor, Internelor şi Agriculturii care au acţionat în cazul navei cu oi…
România şi Ungaria au înregistrat în primul semestru din acest an cel mai mic preţ mediu la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (ambele 3,5 euro pentru 100 kWh), cel mai ridicat nivel fiind în Sue…
România îşi va asuma în faţa Comisiei Europene o ţintă de energie regenerabilă de 30,5% până în 2030, în creştere faţă de obiectivul de 27,9% estimat anterior, au declarat surse din Ministerul…
Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 261 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 774 de focare, între care 15 sunt în exploataţii comerciale şi patru în exploataţii de tip A, iar…
Bugetul de stat pe acest an a fost construit pe informaţii „neadevărate”, pe „o supraestimare” a veniturilor, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. „Bugetul a fost construit pe informaţii…
Aproximativ 6.000 de tone de alimente se aruncă zilnic, în România, a declarat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, peste 53% din deşeurile alimentare…
Cursul valutar rezultat din cotaţiile anunţate, marţi, de băncile autorizate să opereze pe piaţa valutară: MONEDA SIMBOL RON 1 Euro EUR 4,7765 1 Dolar S.U.A USD 4,3356 1 Dolar australian AUD 2,9381 1 Leva…
România şi Ungaria au înregistrat în primul semestru din acest an cel mai mic preţ mediu (exprimat în euro) la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (ambele 3,5 euro pentru 100 kWh), cel mai ridicat…
Trimisul special al AGERPRES George Coman transmite: Enel planifică să dezvolte în următorii trei ani noi capacităţi de generare a energiei electrice din surse regenerabile cu capacitate totală de 14.000 de…
Veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu aproape 18,36 miliarde de lei, în urma celei de-a doua rectificări bugetare pentru 2019, în timp ce cheltuielile scad cu circa 2,09 miliarde de lei, …
Deficitul bugetului general consolidat pentru 2019 se va majora la 4,3% din Produsul intern brut în urma celei de-a doua rectificări bugetare, iar printre ministerele care vor primi fonduri suplimentare se află…
Analiştii financiari anticipează o depreciere a leului pentru orizontul de 12 luni, până la o valoare medie de 4,8597 lei/euro, o rată medie a inflaţiei de 3,6% în noiembrie 2020 şi o majorare a primei de risc a …
Citeste mai mult pe aici