(P) La puterea feminin. De vorbă cu medicul ginecolog Ingrid Gheorghe, Sanador, despre metodele de contracepție și cum aflăm care ni se potrivește

de WTA.ro

Ce anticoncepționale ți se potrivesc? Ce înseamnă HPV și ce soluții avem la dispoziție pentru a ne feri sau trata de el? Care sunt cele mai frecvente probleme pentru femeia de 30 de ani și ce investigații trebuie să facem pentru a ține totul sub control? Sunt întrebări pe care fiecare femeie și le pune, indiferent de vârstă. Pentru toate, avem răspunsul. 

De cele mai multe ori, totul se rezolvă cu un consult la medicul ginecolog. Alături de partenerii noștri de la Sanador, Unica ți-a pregătit un proiect dedicat 100% sănătății sistemului reproducător feminin. Informate suntem mai puternice.

Primul episod din seria „La puterea feminin” vorbește despre metodele de contracepție disponibile azi pentru femei. Dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie, ne vorbește despre tipurile de contraceptive, cum se stabilește care ni se potrivește și la ce trebuie să fim atente în timpul administrării lor.

Urmărește video-interviul și află mai multe detalii pe sanador.ro.

Ce metode de contracepție există pentru femei?

Metodele de contracepție pentru femei sunt multiple și norocul nostru e că sunt multiple. Societatea noastră a încercat să perfecționeze aceste metode chiar din Antichitate. Am plecat de la utilizarea unor pomezi vaginale cu miere sau aluat fermentat și am ajuns la metodele contraceptive pe care le avem în ziua de astăzi.  

Pornesc de la contraceptivele orale, ajung până la inele vaginale (hormonale), dispozitivele intrauterine, care și ele pot fi cu hormoni sau fără, implantele hormonale subdermice, sterilizarea chirurgicală. Deci avem noroc.

Cum știi care ți se potrivește?

E foarte greu să clasifici metoda de contracepție doar în funcție de vârsta pacientei. Trebuie să vină cu siguranță pacienta la control să ai o anamneză foarte bună, foarte pusă la punct, pentru că există câteva antecedente din familie care contraindică anumite metode contraceptive, există afecțiuni ale pacientei care, la fel, contraindică anumite metode contraceptive, deci nu putem stabili de la început că o pacientă are 20 de ani, vine și îi dăm un contraceptiv oral și pleacă liniștită acasă și totul este bine. 

Deci înainte de a lua un contraceptiv, este necesară cu siguranță vizita la medicul ginecolog, sau măcar la endocrinolog, și stabilit exact ce metodă de contracepție poate fi utilizată în cazul persoanei respective. 

Ce sunt contraceptivele orale și cum funcționează?

Contraceptivele orale sunt de mai multe feluri. Sunt contraceptive orale ce conțin doar progesteron și contraceptive orale combinate, care conțin și estrogen, și progesteron. Cele care conțin doar progesteron, în general, sunt preferate la femeile care alăptează și care doresc o metodă de contracepție compatibilă cu alăptarea. 

În același timp, contraceptivele orale combinate, care conțin, după cum am zis, și estrogen, și progesteron, sunt de trei tipuri: monofazice, bifazice și trifazice. Stabilirea care contraceptiv este potrivit pentru femeia respectivă se va face în funcție de afecțiunile asociate pe care le are pacienta.

Există contraceptive cu diferite concentrații hormonale. Și trebuie stabilit: dacă femeia are ovare micropolichistice, se dau anumite contraceptive, dacă femeia are metroragii disfuncționale, la fel, se preferă alte contraceptive.

La ce trebuie să fim atente când luăm contraceptivele orale?

E foarte important să le iei la ora potrivită. La aceeași oră în fiecare zi, să nu omiți contraceptivul și, în cazul care ai omis contraceptivul respectiv, să-l iei chiar dacă a trecut ora la care trebuie să ți-l administrezi, și de asemenea, trebuie asociată o altă metodă de contracepție în funcție de pilula pe care ai uitat-o.

Cum decurge consultul ginecologic pentru identificarea contraceptivului potrivit?

Prin vizita la medic, pur și simplu ne așezăm față în față și ne povestim ce probleme de sănătate am avut. Se poate face o ecografie, să vedem care este statusul ovarelor, uterului, endometrului.

Foarte important e, de asemenea, să vedem dacă pacienta nu și-a mai făcut de mult timp analize de sânge. E important să excludem un diabet dezechilibrat, o dislipidemie foarte severă, care ar fi contraindicație pentru administrarea de contraceptive. 

De asemenea, tumorile, în antecedente, hormono-dependente sunt iarăși contraindicație pentru administrarea de contraceptiv. 

Deci este foarte important să ne vedem.

Care sunt avantajele anticoncepționalelor orale față de alte metode?

În primul rând, eficacitatea. Spre deosebire de metoda calendarului, coitus interruptus sau temperatura bazală, cu siguranță suntem mult, mult deasupra. Dacă ne obișnuim să le și administrăm la ora potrivită, eficacitatea este foarte, foarte bună. 

Deci eficacitatea este cel mai mare avantaj.

Pe lângă aceste avantaj, la fel, dacă pacienta suferă de ovare micropolichistice și are dezechilibre hormonale, o să vadă că acneea dispare, tenul este mult mai luminos. 

Citeste mai mult pe aici

Te-ar putea interesa