Probleme la contractul pentru repararea DN15, zona Bicaz

de WTA.ro
Probleme la contractul pentru repararea DN15, zona Bicaz i-Stockr/Getty Images/iStockphoto Close view on the road roller working on the new road construction site

Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a identificat o serie de deficienţe la nivelul unităţilor din subordine, care vor fi comunicate instituţiilor abilitate pentru luarea măsurilor care se impun, probleme grave fiind identificate în cazul contractului de lucrări pentru punerea în siguranţă a obiectivelor de pe DN 15, zona Bicaz.

„Modul în care au fost cheltuite fondurile publice şi respectarea dispoziţiilor legale referitoare la procedurile de achiziţii publice au fost printre temele controalelor realizate. În cazul Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), au fost efectuate verificări cu privire la derularea achiziţiilor publice în anul 2019. Aici Corpul de Control a identificat o serie de deficienţe grave în desfăşurarea şi atribuirea contractului de achiziţie publică de proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie de lucrări pentru punerea în siguranţă a obiectivelor de pe DN 15 km 242+200 – km 286+250 (zona Bicaz)”, se arată într-un comunicat al MT.

Conducerea DRDP Iaşi cunoştea situaţia acestui sector de drum încă din anul 2018, dar nu a întreprins demersurile necesare pentru remedierea problemelor existente, în privinţa refacerii părţii carosabile în urma alunecărilor de teren, asigurarea siguranţei participanţilor la trafic şi promovarea documentelor ce stau la baza elaborării şi aprobării actelor normative necesare alocării sumelor pentru intervenţie.
Mai mult, agravarea stării drumului DN 15, din primăvara anului 2019, pe unele sectoare, a fost cauzată de inacţiunea DRDP Iaşi şi de ignorarea măsurilor din Programul pentru prevenirea alunecărilor de teren, anexă la Hotărârea nr. 25/2018 a Comitetului judeţean Neamţ pentru situaţii de urgenţă.

Fostul director al companiei de drumuri, Narcis Neaga, a aprobat o sumă de peste 387 milioane lei destinată acestor lucrări, fără a avea la bază un studiu geodezic şi o expertiză tehnică, ci doar în urma inspecţiei vizuale a obiectivelor. Mai mult, deşi în urma încheierii contractului de achiziţie publică, din data de 13 mai 2019, antreprenorul avea obligaţia depunerii unei garanţii de bună execuţie (10% din preţul contractului), acest lucru nu s-a întâmplat la momentul semnării, conform obligaţiilor contractuale, ci cu o întârziere de 5 luni, în condiţiile în care scrisoarea de garanţie a fost emisă în data de 18 octombrie 2019. Acest lucru a fost posibil prin semnarea unui act adiţional potrivit căruia antreprenorul putea constitui garanţia de bună execuţie prin reţineri succesive de sume, în urma lucrărilor efectuate.

„De la începutul mandatului am solicitat, aşa cum era normal, declanşarea unor misiuni de audit şi control pentru a vedea care este situaţia reală pe proiectele de infrastructură. Ceea ce am anticipat, s-a şi adeverit. Sunt sigur că situaţia de la DRDP Iaşi, unde risipa banilor românilor nu are margini, nu este una singulară. Vremea firmelor ‘de casă’ ale baronului de Neamţ, Ionel Arsene, a apus şi vă spun că de acum înainte orice decizie trebuie luată şi asumată, conform legii. Stilul ‘pompieristic’ şi ‘heirupist’ de a evalua ‘la ochi’, o lucrare ce presupune proiectare şi execuţie nu se mai regăseşte în acest mandat al meu. Nu este posibil ca la o astfel de lucrare procedura de achiziţie să nu fie derulată pe baza unei analize serioase şi profesioniste. Ar fi trebuit să ştie foarte bine că banii nu sunt ai lor, aduşi de acasă, ci ai tuturor cetăţenilor acestei ţări. Să dai apropiaţilor tăi contracte fără licitaţie, în valoare de 81 milioane euro, este încă o dovadă de tupeu maxim al politrucilor care au guvernat ţara, până în noiembrie. Toate documentele aferente acestei ‘prietenii financiare’ vor fi transmise către organele statului, iar cei vinovaţi cu siguranţă vor răspunde”, a declarat Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

AGERPRES

Raluca Turcan vrea să elimine pensiile speciale, cu excepția celor ale magistraților și militarilor

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că Executivul are în vedere eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor şi ale cadrelor militare. „Vreau să menţin un angajament ferm, şi a…

Modificarea contractelor de muncă din sănătate se poate face doar cu acordul partenerilor sociali

Modificarea formatului contractelor individuale de muncă în sectorul de Sănătate astfel încât salariaţii să poată fi concediaţi automat în caz de suspiciuni legate de plăţi informale este o măsură…

Probleme la contractul pentru repararea DN15, zona Bicaz

Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a identificat o serie de deficienţe la nivelul unităţilor din subordine, care vor fi comunicate instituţiilor abilitate pentru luarea măsurilor care se impun,…

Corina Crețu: Mă îngrijorează că bugetul UE ar putea fi redus în perioada 2021-2027

Eurodeputatul Corina Creţu şi-a exprimat îngrijorarea că ar putea fi făcute reduceri masive în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Aceasta a declarat că este propusă o formulă de calcul…

Vicepremierul Raluca Turcan anunță reduceri de personal în ministere și instituții publice

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că vor avea loc reduceri de personal în ministere şi instituţii publice, acestea trebuind să înceapă să fie în slujba cetățenilor. „Vreau ca instituţiile…

ANAF organizează sesiuni de asistență pentru contribuabili

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va organiza, în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020, mai multe sesiuni de asistenţă pentru contribuabili şi reprezentanţii acestora, în cadrul cărora vor…

Cât plătesc românii pe biletele de avion în perioada sărbătorilor de iarnă

Preţul mediu plătit de către români pe un bilet de avion, în perioada sărbătorilor de iarnă, este de 151 de euro, iar zborurile cu plecare în decembrie 2019 vor înregistra, până la finalul anului, creşteri…

Marius Budăi: A costat un miliard de euro intervenţia BNR pentru a ţine cursul valutar sub 5 lei

Intervenţia Băncii Naţionale a României pentru susţinerea cursului leu în raport cu moneda unică europeană a costat România peste un miliard de euro, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la…

Curtea de Conturi a României a semnat un acord de consultanţă cu Banca Mondială

Curtea de Conturi a României  şi Banca Mondială au semnat în această săptămână un Acord de Servicii de Consultanţă Rambursabile pentru o durată de 34 de luni, potrivit unui comunicat al Curţii de…

Aeroportul Henri Coandă urcă în topul celor mai aglomerate aeroporturi din UE

Un număr de 13,819 milioane de pasageri au tranzitat, în 2018, Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, în creştere cu 7,9% comparativ cu 2017, ceea ce îl plasează pe locul 34 în clasamentul celor mai aglomerate…

Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei va monitoriza preţul carburanţilor după eliminarea supraaccizei

Consiliul Concurenţei va monitoriza piaţa carburanţilor, astfel încât eliminarea supraaccizei să ducă la o scădere corespunzătoare a preţurilor în benzinării, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu,…

Data până la care pot fi depuse cererile pentru ajutorul de stat de către crescătorii de animale

Fermierii români pot depune până la data de 16 decembrie 2019, inclusiv, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2020, a anunţat Agenţia de…

România are una dintre cele mai mici și îmbătrânite flote aeriene din UE

Companiile de transport aerian din Uniunea Europeană aveau în anul 2017 o flotă compusă din 6.711 avioane utilizate pentru transportul de pasageri sau marfă, aproape o cincime din această flotă (1.312 avioane sau…

Fermierii trebuie ajutați să adere la agricultura digitală

Agricultura devine digitală, totul în jurul nostru este în schimbare şi, din acest motiv, fermierii trebuie să fie ajutaţi să intre în această zonă, a declarat Valerian Iştoc, director de dezvoltare şi…

Majoritatea românilor au acces la internet de acasă

Peste trei sferturi dintre gospodăriile din România, respectiv 75,7%, au acces la reţeaua de internet de acasă în 2019, în creştere cu 3,3 puncte procentuale faţă de anul anterior, potrivit Institutului…

Citeste mai mult pe aici

Te-ar putea interesa