Directia de Sanatate Publica Galati vrea ca galatenii „suspecti sau confirmati cu COVID-19, care prezinta patologie asociata si necesita asistenta medicala de specialitate”, sa fie internati in spitalele din municipiul Braila, respectiv Spitalul Judetean de Urgenta, Spitalul de Pneumoftiziologie si Spitalul de Psihiatrie. Un document in care apare propunerea a fost trimis DSP Braila, care trebuie sa ofere un raspuns in cursul zilei de 23 martie.
Potrivit documentului semnat de Liliana Moise, directorul DSP Galati, „pacientii non COVID-19 vor fi dirijati catre spitalele de specialitate din Galati, respectiv Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Andrei”, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Sf. Ioan”, Spitalul de Psihiatrie si Spitalul de Pneumoftiziologie”. Tot la Galati, mai exact la Spitalul Clinic de Obstretica-Ginecologie „Buna Vestire”, ar urma sa ajunga si „cazurile de obstretica-ginecologie suspecte sau confirmate cu COVID-19”.
„Nu vom accepta si tolera zapise trimise asa cu porumbelul”, afirma prefectul Catalin Boboc.
Boboc spune ca Ministerul Sanatatii a propus o colaborare intre Braila si Galati, insa sustine ca DSP Galati a venit cu o propunere ” extraordinar de simplista”, fara sa aduca in discutie „argumente de natura medicala”.
„A avut loc astazi (n.r. duminica) o videoconferinta cu toti directorii DSP din tara si toti managerii spitalelor. Ministerul Sanatatii incearca, in aceasta perioada, pentru a fi pregatiti pentru orice, daca lucrurile escaladeaza si numarul de cazuri se va inmulti si va trebui sa tratam mult mai multi bolnavi decat astazi. Se cauta solutii pentru a gestiona aceasta situatie si sa nu ajungem in situatia Italiei, care nu si-a luat masuri din timp si a bagat in spitale generaliste si pacienti care sufereau de anumite patolgii, dar si pe cei cu COVID-19. Ministerul Sanatatii incearca sa gasesca niste solutii pentru a gestiona cazurile de COVID-19. (…) Pe modelul Spitalului Colentina din Bucuresti, Ministerul Sanatatii incearca sa gaseasca niste solutii astfel incat sa gestionam separat aceste cazuri. Spitalul Colentina a fost golit de toti pacientii, iar acolo se vor trata pacienti din toata tara, care au COVID-19, dar si alte probleme medicale. S-a transmis sugestia de catre minister, in zona Braila-Galati, ca impreuna sa gasim solutii sa gestionam impreuna aceasta criza. In situatii de criza, nimeni nu reuseste singur. Poate ce n-au reusit autoritatile din Braila si Galati de 30 de ani, sa faca lucruri impreuna, poate ne va forta sa facem aceasta criza. Va dau un exemplu: femeile gravide, chiar daca sunt infectate, trebuie sa nasca, si atunci, astazi, va trebui sa o ducem in singura maternitate pe care o avem. Riscam sa le imbolnavim si pe celelalte, care nu sunt infectate. Atunci, trebuie sa gasim impreuna o solutie ca o maternitate, posibil cea din Galati, ca e un pic mai mica, va fi golita de paciente, care vor fi tratate in maternitatea din Braila, iar maternitatea lor va fi golita si pregatita pentru gravide infectate cu COVID-19”, a declarat Boboc.
Totodata, prefectul a mai aratat faptul ca autoritatile brailene si galatene trebuie sa se aseze la aceeasi masa pentru a gasi impreuna solutii, precizand insa ca „nu acceptam scrisori primite seara”.
„Este o propunere extraordinar de simplista si fara argumente medicale ale celor din Galati. Suntem de acord ca impreuna putem fi mai puternici si putem trece mai repede peste aceasta criza, dar, sub nicio forma, nu vom putea primi scrisori din astea trimise seara si facute si publice. Eu, maine dimineata (n.r. luni), ma voi intalni cu presedintele CJ, cu directorul DSP si conducerea Spitalului Judetean si vom discuta pe acest subiect. Dupa aceea, am sa discut cu cei din Galati, ne intalnim si cu argumente medicale sa gasim o solutie sa gestionam aceasta criza. Intelegem necesitatea si utilitatea unui astfel de demers, dar va trebui sa o facem cu argumente. Trebuie sa fie o discutie tehnica, cu argumente medicale. (…) Argumentele trebuie dezbatute intre cei care se pricep. Va trebui sa ne asezam la masa si sa gasim solutii impreuna, dar nu de o maniera pompieristica si, sub nicio forma, nu vom accepta si tolera zapise trimise asa cu porumbelul. (…) Astazi, cei doi pacienti cu COVID-19 de la Braila nu au si alte patologii si sunt la Sectia Boli Infectioase. Dar va dau un exemplu: avem un pacient cu insuficienta renala grava si COVID-19… nu il pot duce la Boli Infectioase, ci in Spitalul Judetean, la Nefrologie, unde mai ai 50 de pacienti neinfectati. Nu cred ca e sanatos, iar riscul este prea mare. Nici nu il poti trata intr-un dispensar. azi avem doua cazuri si situatia e inca sub control, dar trebuie sa ne gandim… sa luam masuri sa facem fata scenariilor grele.”, a mai mentionat reprezentantul Guvernului in judetul Braila.
Prefectul Boboc, presedintele Consiliului Judetean, conducerea Spitalului Judetean si directorul DSP se vor intalni, in dimineata zilei de luni, pentru a dezbate propunerea venita din partea DSP Galati si a formula un raspuns.
Cele mai citite articole
Vom reveni cu detalii!
Articolul Propunere: Spitalul Judetean sa trateze doar COVID-19! | DSP Galati vrea ca galatenii suspecti sau confirmati cu COVID 19 sa fie tratati la Braila. La Galati sa ajunga brailenii si galatenii fara COVID-19 | REACTIA prefectului Boboc apare prima dată în stiri Braila – debraila.ro.