La Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a fost semnat contractul de proiectare și lucrări pentru Lotul 4 din DJ 172 D ”Poarta Transilvaniei”, Ilva Mică / int. cu DN 17 D – Poiana Ilvei – Măgura Ilvei (18,8 km), contract reatribuit prin licitație după ce constructorul desemnat inițial nu a respectat termenele de execuție.
Licitația a fost câștigată de asocierea MIS Grup SRL – LDP SA – Diluca Project SRL, valoarea investiției ridicându-se la 50,6 milioane lei (10,5 milioane euro) fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Durata contractului: 15 luni. Garanția lucrărilor: 10 ani.
Ce se va realiza: 7,3 km trotuare; 1,7 km pistă pentru cicliști; 14 stații de transport public cu alveole; 25 km șanțuri pereate și rigole carosabile; 80 de podețe; 4 poduri; 13,6 km ziduri de sprijin; 64 de intrări pe drumuri laterale; 562 de indicatoare, 44 de semnalizatoare cu avertizare luminoasă pentru trecerile de pietoni și 6,5 km parapet de siguranță.
În iulie 2017 s-a semnat contractul pentru Lotul 4, câștigătoare fiind desemnată asocierea Autotehnorom – Opr Asfalt SRL, însă din cauza întârzierilor în execuție și a nerespectării graficelor de lucrări contractul a fost reziliat, fiind organizată o nouă procedură de licitație.
”Chiar dacă trecem printr-o perioadă delicată, continuăm să ne facem treaba și le dau o veste bună în special celor care trăiesc pe Valea Someșului și pe Valea Ilvelor. Pe Lotul 4 din DJ 172 D ”Poarta Transilvaniei” am avut o situație neplăcută cu o companie care nu și-a făcut treaba, a urmat reziliere de contract, relicitare. Semnăm contractul pentru a putea moderniza și Lotul 4. Mai bine mai târziu decât niciodată. Avem o bucată de drum care a ridicat foarte multe probleme, legătura din DN 17 D de la podul din Ilva Mică până la curba aflată la ieșire din Ilva Mică, o porțiune de 2,5 km care va fi tratată cu prioritate și ne dorim să avem acolo un strat de asfalt în cel mai scurt timp pentru ca circulația să se poată desfășura civilizat. Înțeleg că în aproximativ șase săptămâni poate fi realizată această lucrare, pentru a veni în sprijinul celor care circulă de pe Valea Someșului, de pe DN 17 D, și vor să folosească alternativa de pe Strâmba pentru a ajunge în Bistrița. Oricât s-a pietruit, ținând cont de transportul greu care circulă în zonă, dar și de anotimp, de multe ori drumul era impracticabil”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
El a menționat că, deși România este în stare de urgență din cauza epidemiei de coronavirus, nu a fost pus până acum în situația de a sista lucrările pe niciun șantier.
DJ 172 D: Ce s-a făcut, ce mai e de făcut
Proiectul
de modernizare a DJ 172 D ”Poarta Transilvaniei” Colibița – Bistrița Bârgăului
– Prundu Bârgăului (DN 17) – (DN 17) Josenii Bârgăului – Strâmba – Ilva Mică
(DN 17 D) – Poiana Ilvei – Măgura Ilvei, împărțit în cinci loturi, este derulat
de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Investiția totală este de aproximativ 50
de milioane de euro.
Lotul
1, tronsonul 1
Mureșenii Bârgăului – Colibița (5,1 km) a fost recepționat în octombrie 2017.
Valoarea investiției: 18,2 milioane lei (4 milioane euro) prin PNDL și de
la bugetul județului. Constructor: Dimex Company.
Pe Lotul 1, tronsonul 2 Colibița – Mița (6,5 km) lucrează asocierea Dimex Company – Explan SRL – SC Electro-Ursa Servcom SRL (43,9 milioane de lei, adică 9,4 milioane de euro bani europeni prin POR). Anul acesta se finalizează lucrările.
Lotul 2 Prundu Bârgăului / int. cu DN 17 – Bistrița Bârgăului – Colibița (17,1 km) a fost recepționat în octombrie 2019. Valoarea investiției: 47,1 milioane lei (9,9 milioane euro) fonduri europene prin POR. Constructor: asocierea Dimex Company – Explan SRL + Viakon Drum SRL.
Lotul
3 Josenii
Bârgăului – Strâmba – Ilva Mică (14,2 km) a fost recepționat în decembrie 2019.
Pe acest tronson a lucrat asocierea de firme Dimex Company – Star Comexim SRL
Cluj. Valoarea investiției: 42 milioane lei bani europeni (9 milioane euro)
prin POR.
Lotul 5 Măgura Ilvei – Lunca Ilvei (17,8 km) este în lucru, în mai-iunie se încheie execuția – 37,5 milioane lei (8 milioane euro) fonduri alocate de Guvern prin PNDL și de la bugetul județului. Lucrează asocierea MIS Grup SRL – Technocer SRL – Drumserv SA – Luca Way SRL.