Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a anunțat că se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, activitate organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației. Este permisă organizarea de către aceste unități economice de profil a activităților de comercializare care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, de tip: drive-in, room-service sau livrare la client.
Se suspendă toate activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear sau de îngrijire personală, realizate în spaţii închise.
Se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschise. În cazul evenimentelor în spații deschise care presupun prezența a maximum 100 de persoane, trebuie luate măsuri care să asigure distanţa de minimum 1 metru între participanţi.
(N.r. – În aceste condiții, nu se mai pot oficia slujbe religioase în interiorul bisericilor, iar slujbele oficiate în afara bisericilor pot fi autorizate, dar cu o prezență de maximum 100 de persoane, cu distanță de minimum 1 metru între participanți).
Pe durata stării de urgență, Poliția Română va conduce operațional, prin inspectoratele județene, Poliția Locală. Efectivele de poliție locală sprijină poliția națională la măsurile de ordine publică. Săvârşirea unei infracţiuni, profitând de situaţia prilejuită de starea de urgenţă, reprezintă o circumstanţă agravantă. În acest caz se poate aplica o pedeapsă până la maximum special, iar în unele cazuri chiar se poate adăuga un spor de până la doi ani închisoare. A fost întărită prezenţa în stradă a structurilor de ordine publică.
Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor și analiză a bazelor de date sunt subordonate operațional inspectoratelor județene de poliție, pentru creșterea capacității de verificare și scurtarea timpului de răspuns în cazul anchetelor epidemiologice.
Se suspendă toate zborurile spre și dinspre Spania pentru toate aeroporturile, pentru 14 zile. Măsura intră în vigoare în 18 martie, ora 18.00. În ceea ce privește zborurile spre și din Italia, măsura a fost prelungită pentru 14 zile, începând cu 23 martie. Măsurile nu se aplică zborurilor de stat, umanitare, transport marfă sau de urgență.
Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 3,5 t au obligația ca, în punctul de trecere a frontierei, să aibă asupra lor și să poarte mijloace individuale de protecție, precum dezinfectant, mănuși, mască pentru față și să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinație. Conducătorii de autovehicule menționați anterior, care sosesc din ”zone roșii” sau ”zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată infecției cu coronavirus.
”Nu suntem în situația în care să închidem orașe, să raționalizăm alimente. Luăm măsurile anunțate pentru a realiza așa numita distanțare socială pentru o anumită perioadă de timp, pentru a ne asigura că nu se va ajunge la o răspândire extinsă. Planul MAI se va aplica gradual. Fac un apel către fraţii din diaspora: Nu este bine pentru compatrioţii din ţară să reveniţi acum acasă. Vă aduc la cunoştină că veţi intra direct în carantină sau izolare, iar cei care fac declaraţii false vor avea dosar penal. Fac apel la înţelepciune şi maturitate. Trebuie să avem grijă de copiii, părinţii şi bunicii noştri mai mult ca niciodată”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.
Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat măsuri de redistribuire a medicilor rezidenţi în sprijinul personalului din spitale şi serviciile de urgenţă. Rezidenții la specialitățile medicină de urgență, anestezie terapie intensivă, boli infecțioase, vor întrerupe stagiile de practică în toate celelalte secții în care sunt distribuiți și se vor prezenta la centrele de îndrumare pentru includerea în turele și gărzile din secțiile a căror specialitate o urmează. Rezidenții în specialitățile medicină de internă și medicină de familie întrerup de asemenea stagiile de pregătire și se vor prezenta la Direcțiile de Sănătate Publică în vederea repartizării la Serviciile Județene de Ambulanță, unitățile de primiri urgențe, camerele de gardă sau secțiile de spital, în funcție de necesități. Rezidenții din alte specialități medicale decât cele enumerate până acum vor fi luați în evidență pentru a fi repartizați în funcție de necesități. Rezidenții aflați în alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat în vederea luării în evidență și repartizării în funcție de necesități.
În 16 martie, președintele a decretat stare de urgență pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile.