Sparanghelul, leguma regilor
Este vremea sparanghelului! Leguma regilor, asa cum mai este denumit, a inceput sa fie cultivat in anii 3000 i.Hr., in estul Mediteranei. In secolul al II-lea i.H., romanii stiau deja nu numai cum sa-l cultive si sa-l prepare, ci si cum sa-l conserve prin congelare.
In prezent creste in soluri nisipoase, in Europa, Africa, Asia si America de Nord si de Sud. In Europa, sezonul de recoltare dureaza din aprilie pana la finalul lunii iunie. Avand efect de antiimbatranire, antiinflamator si chiar afrodisiac, sparanghelul este cu adevarat un aliment deosebit.
Este ingredientul secret intr-o alimentatie echilibrata si contine numerosi nutrienti, unii dintre ei avand proprietati antiimbatranire. Este considerat afrodiziac, protejeaza impotriva cancerului, amelioreaza durerile si inflamatiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inima si malformatiile congenitale. Un nemaipomenti ajutor pentru curatarea rinichilor. Sparanghelul contine o multime de vitamine, inclusiv vitaminele A, E, K, si B6, in cantitati relativ mari. Doar cateva bucati de sparanghel contin 22% din valoarea zilnica recomandata de acid folic, care este responsabil pentru mentinerea sanatatii.
Aceasta planta contine cantitati mai mici sau mai mari de minerale esentiale, care includ calciu, fier, potasiu, cupru, mangan si seleniu. Desi sparanghelul este lipsit practic de grasimi, are in componenta cantitati importante de acizi grasi de omega-3.
Este bine-cunoscut faptul ca inflamatia cronica si oxidarea celulelor poate creste riscul aparitiei cancerului. Cu proprietatile antiinflamatorii si antioxidante, sparanghelul este un luptator desavarsit impotriva cancerului de vezica urinara, la san, de colon, pulmonar, de prostata, ovarian, etc.
Proprietatile anti-aging ale sparanghelului lupta impotriva declinului cognitiv la care este supus creierul nostru, odata cu trecerea timpului. Aceasta leguma este bogata in acid folic care, alaturi de vitamina B12, intarzie instalarea declinului cognitiv.
Nu in ultimul rand, trebuie sa subliniem inca un important beneficiu, de aceasta data pentru relatia de cuplu: imbunatateste viata sexuala. Acest ”aliment minune” nu trebuie sa lipseasca din meniu, mai ales daca se anunta planuri peste noapte. Are un puternic efect afrodisiac, iar asta multumita vitaminei B6 si acidului folic care faciliteaza libidoul. In plus, vitamina E stimuleaza hormonii sexuali, inclusiv estrogenul in cazul femeilor si testosteronul la barbati. Vestile nu se opresc aici! Sparanghelul contine 22% din necesarul zilnic recomandat de acid folic, esential pentru femeile care isi doresc sa ramana insarcinate.
Sparanghelul poate fi gasit in trei culori: verde, violet si alb. Sparanghelul alb este considerat o delicatesa, in special in Germania. Diferenta dintre sparanghelul alb si cel verde este ca primul este cultivat intr-un mediu intunecat.
Cultura de sparanghel, leguma minune, la doi pasi de Braila
Pe o fasie din campia Baraganului, cel mai roditor pamant din Romania, de 3 ani asteapta rusinata, in pamantu-i negru, momentul prielnic pentru a rodi cea mai sanatoasa leguma, numita si leguma preferata a regilor. Anul acesta, pe la sfarsitul lunii martie, leguma minune, conglomerat de vitamine si minerale, va da primul rod.
La granita cu judetul Braila, in comuna Rusetu, Buzau, un tanar agricultor de 32 de ani a pus pe picioare o afacere ce vreme de 3 ani a asteptat cuminte momentul prielnic, ajungand ca anul acesta sa dea primul rod. Florin Lazarica, tanarul rusetean cu aspiratii marete, un tanar care nu s-a lasat prins in valul mediocritatii, dorind cu orice chip sa evolueze.
In urma cu 9 ani a plecat in strainatate, in cautarea unei vieti mai bune si a unui loc in care munca sa fie apreciata si rasplatita pe masura. El a plecat, dar sufletul i-a ramas acasa, in satul natal, un sat caruia i-a promis ca intr-o zi se va reintoarce. Asa a si fost!
A muncit pe branci intr-un hotel dar si in agricultura, de unde a incercat sa invete tainele cultivarii unei legume care, pana mai ieri ii era straina, atat ca denumire, cat si ca beneficii asupra sanatatii. O leguma pe care atat italienii cat si nemtii o divinizeaza, o cultiva cu migala iar productia ii este asteptata cu nerabdare de toti. Exista un atat de insemnat cult al sparanghelului in Sud Tirol (regiunea de nord a Italiei), incat ii sunt dedicate nenumarate “feste” incunanate de mese intinse in care felul principal il reprezinta sparanghelul, gatit in nenumarate moduri, care mai de care mai sanatos si mai delicios.
De acolo Florin a invatat tot, dorindu-si sa aduca si la el in tara aceasta planta minune. Si-a dorit atat de tare incat a reusit. In urma cu 4 ani, ajungand acasa in concediu, a concesionat terenul din spatele casei si a cumparat inca cateva hectare langa acesta. Acolo, singur dar cu o ambitie de fier, a reusit sa infiinteze o livada cu pomi stanly, carora le-a asigurat irigarea prin picurare. Pomi ce in cativa ani s-au inaltat frumos, dand de la an la an un rod si mai bun. Anul urmator a urmat plantarea catorva mii de radacini de sparanghel pe care le-a adus din Germania si Olanda, ajungand sa aiba, astazi, o cultura din planta regilor ce se intande pe 1,5 ha.
A adus excavator si a sapat santuri, iar prin vaduri a bagat furtun pentru irigare prin picurare. Plantarea rasadului s-a realizat manual, 4 radacini pe metrul patrat. Dupa plantare au urmat primii ani de ingrijire si tratare impotriva daunatorilor. Doar dupa al treilea an se poate lauda cu prima recolta, iar momentul mult asteptat de Florin a venit.
La sfarsitul lunii martie va iesi prima productie, cu acte in regula. Tanarul stia ca va veni acest moment si s-a pregatit temeinic. A ridicat o hala cu sistem fricorific, intrucat sparanghelul trebuie tinut in apa, la rece, pentru ca productia sa ramana proaspata, pana in momentul in care va lua calea supermarketurilor si a restaurantelor din Romania. Florin spera ca anul acesta sa aiba o piata de desfacere interna, urmand ca in urmatorii ani productia, made in Romania, sa ajunga si pe farfuriile celorlati europeni.