Creditele fac parte din viața noastră. Nu putem să facem niciun fel de investiție fără un credit, chiar dacă avem o sumă de bani pusă deoparte. Însă, înainte de a lua un credit trebuie să fii foarte bine informat, pentru a nu pica în plasa băncilor care se bazează pe lipsa ta de cunoștințe și pe disperarea ta. De altfel, atunci când ești presat, nu îți mai arde de informare. Din acest motiv este bine să știi din timp care sunt opțiunile tale. Iată ce termeni trebuie să știi înainte de a lua un credit.
Rata dobânzii
La fiecare credit se adaugă o dobândă. Cea mai simplă de calculat este rata ROBOR, însă aceasta este foarte rară. ROBOR se calculează în funcție de fluctuațiile leului. În schimb, DAE este indicele de dobândă după care se calculează majoritatea creditelor mici și mijlocii. Dobânda anuală efectivă (DAE) reprezintă costurile efective ale creditului și include taxele de întreținere, asigurările pe care banca le plătește pentru linia de credit dar și fluctuația monedei în perioada creditului. DAE diferă de la bancă la bancă și sunt foarte puține instituții care afișează DAE.
Rata lunară
Rata lunară este suma de bani pe care trebuie să o plătești lunar. Aceasta conține și dobânda. Există credite la care plătești mai întâi dobânda și apoi înapoiezi băncii suma de bani pe care o datorezi. Plata ratei lunare se face conform unui plan de rambursare pe care îl stabilești cu banca atunci când îți este acordat creditul. În general, se ia în considerare data de salariu și apoi este stabilită ziua scadenței ratei.
Perioada de grație
Majoritatea creditelor au o perioadă de grație. Aceasta este o perioadă de 1-3 luni în care plătești doar dobânda, fără suma aferentă împrumutului. Perioada de grație este practicată în special pentru creditele de lungă durată, cum sunt cele imobiliare și pentru investiții. Totuși, și în cazul creditelor mici poți să primești o perioadă de grație dacă ești bun platnic și ai mai colaborat cu acea instituție în trecut.
Linia de credit
Linia de creditreprezintă creditul luat. Poți să ai mai multe linii de credit în același timp. Cardul de cumpărături este și el o linie de credit, la fel și descoperirea de card. Numărul de lunii de credit îți influențează scorul FICO. Astfel, atunci când vrei să iei un credit pentru investiții, te ajută foarte mult să ai cel puțin o linie de credit încheiată și una deschisă. Fiecare linie de credit se închide odată cu închiderea contului.
Argoul financiar nu este greu de înțeles, atâta timp cât ai câteva cunoștințe de bază. Acesta este folosit în general de funcționarii bancari fără ca aceștia să își dea seama. Cu siguranță știi că informația este putere. Iar aceste mici informații cu siguranță te vor ajuta să iei o decizie informată. De altfel, sunt sigur că multe dintre aceste lucruri le știai, dar îți era greu să le pui cap la cap. Acum, cu siguranță îți va fi mai ușor să alegi instituția de la care iei creditul mai ușor.
Sursă: atebank.ro