Testele pentru Covid-19 se fac tot la Cluj. De ce întârzie lucrurile pe plan local unde sunt două aparate R-T PCR

de WTA.ro

Probele prelevate de la pacienții suspectați că au Covid-19 sunt trimise în continuare la Cluj-Napoca pentru testare, deși încă de acum câteva zile autoritățile județene anunțau că ambele aparate Real-Time PCR de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița și de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud vor începe să facă teste.

Spitalul Județean de Urgență Bistrița anunța, în urmă cu două zile că a făcut primul test pentru Covid-19 pe aparatul Real Time- PCR recent cumpărat cu bani de la CJ și din bugetul unității medicale. Apoi s-a așternut tăcerea fiindcă este nevoie de o acreditare a laboratorului de microbiologie moleculară dată de Ministerul Sănătății.

Veste bună de la spital!Astăzi, la ora 18:50 a ieșit primul raport de analiză REAL-TIME PCR realizat în noul laborator…

Publiée par Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita sur Mercredi 8 avril 2020

Cele mai citite articole

”Am făcut teste în fiecare zi. Așteptăm ordinul de ministru cu acreditarea laboratorului, ordin care va veni săptămâna viitoare. Echipei a început să îi dispară tracul. Deja s-au obișnuit cu echipamentele și cu procedura. Formarea manualității ca să lucreze în serie mare durează o săptămână”, a declarat pentru Timp Online managerul unității medicale, Gabriel Lazany.

L-am întrebat și pe prefectul Stelian Dolha ce se întâmplă cu aparatul de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor unde, conform anunțului pe care l-a făcut Instituția Prefectului, va lucra medicul biochimist de origine egipteană Mohamed Attya (foto centru), ajutat de biciochimista Alina Rus (dreapta) și de Vlad Moldovan, student la Facultatea de Fizică Medicală din Cluj (stânga).

Prefectul ne-a spus că, pentru ca medicul egiptean să poată lucra pe acest aparat, a fost nevoie de angajarea lui la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, numai că acesta nu își echivalase studiile în România.

”Am vorbit direct cu doamna ministru al Educației și i-a făcut echivalarea studiilor, așa încât a putut fi angajat chiar de astăzi la DSP. Vom preleva două seturi de câte cinci probe negative și cinci pozitive. Un set va fi trimis la Cluj, iar altul va fi analizat pe aparatul de la DSVSA. Așa mi-a spus că trebuie făcut dr. Mohamed Attya – care a mai lucrat pe aparate R-T PCR – așa este procedura. DSP Bistrița-Năsăud a depus totodată cererea și documentația pentru a fi acreditat laboratorul de către Ministerul Sănătății. Tot astăzi înțeleg că a depus cererea și Spitalul Județean, noi am depus și documentația, iar astăzi așteptăm să apărem în lista laboratoarelor acreditate de Ministerul Sănătății. Nu se pot face teste dacă nu ești acreditat și nu apari pe o listă națională”, a declarat prefectul Stelian Dolha.

Potrivit sursei citate, se vor preleva probe duble de la cei deja internați, așa încât să se poată face efectiv teste pe R-T PCR de la DSVSA Bistrița-Năsăud chiar de mâine, concomitent cu trimiterea lor la Cluj, rezultatele urmând să fie comparate pentru corectitudine înainte de a se lucra efectiv la testare în masă a probelor prelevante de la pacienții din județ.

Reamintim că au fost cumpărate kit-uri pentru aparatul Real-Time PCR de la DSVSA cu bani donați de grupul de firme condus de familia Iugan și de secretarul de stat Diana Morar.

O testare la scară largă permite o aproximare mai bună a numărului de cazuri Covid-19, a ratei transmiterii și mortalității. Pe baza acestor date, se pot realiza predicții ale evoluției infecției, atât la nivel mondial, cât și la nivel local, și se pot lua măsuri de control adaptate previziunilor. 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa