Costin Homiuc (foto sus), unul dintre atleții de performanță de la Clubul Sportiv Municipal Ploiești, component al lotului național de atletism, ne-a vorbit despre cât de greu le este sportivilor de performanță să își continue antrenamentele și să își păstreze condiția fizică în contextul măsurilor impuse prin ordonanțele militare.
Totodată, Costin spune că toată lumea ar trebui să facă sport, cu atât mai mult în această perioadă în care stăm izolați, activitatea fizică fiind foarte importantă pentru imunitate și pentru a elimina stresul. “Corpul nostru este responsabilitatea primordială” spune Costin, printre altele, în interviul pe care îl puteți citi mai jos:
Reporter: Să ne spui câteva cuvinte despre experiența ta sportivă:
Costin Homiuc: Salutări, numele meu este Costin Homiuc, sunt sportiv de performanță la CSM Ploiești, sub îndrumarea profesorului Robert Munteanu (foto dreapta, Costin alături de Robert Munteanu), fiind totodată și component al lotului național de atletism al României. Sunt licențiat în Educație fizică și sport în cadrul Universității din Craiova și actualmente sunt în primul an de masterat în Performanță în Sport. Practic atletismul de aproape 12 ani, timp în care, pe lângă numeroasele performanțe pe care le-am obținut (patru recorduri naționale la probele de ștafetă 4x100m și 4x200m, care m-au trimis la Europenele de la Berlin din 2018 și la o competiție internațională din Japonia în 2019, și o serie de titluri naționale și balcanice), am avut oportunitatea de a călători în multe țări și astfel am cunoscut sportivi profesioniști de pe tot mapamondul.
Experiența acumulată m-a făcut să realizez importanța sportului nu doar la nivel de performanță, ci pentru fiecare dintre noi oamenii, ca stil de viață generator de sănătate și echilibru.
Reporter: Cât de importantă este activitatea sportivă în contextul pandemiei de coronavirus?
Costin Homiuc: De mare actualitate este problema cu care ne confruntăm noi toți acum, pandemia de coronavirus care a copleșit planeta, și care afectează toate domeniile, inclusiv cel sportiv, despre care vă voi vorbi. Doresc să încep prin a aduce profunde mulțumiri eroilor din linia întâi a acestei lupte, adică medicilor și autorităților, pentru care această perioadă este cu mult mai solicitantă decât pentru noi, ceilalți.
Intenția mea nu este exclusiv de a descrie dificultățile prin care sportul românesc trece în această perioadă, ci mai ales de a oferi soluții și de a prezenta cititorilor perspectiva importanței prevenției prin sport. Combaterea acestei pandemii constă, printre altele, în adoptarea unui stil de viață sănătos, caracterizat de responsabilitatea alimentației și de practicarea sportului zilnic.
Reporter: Cum a afectat pandemia de coronavirus sportul de performanță?
Costin Homiuc: Într-adevăr este o perioadă dificilă pentru sportul de performanță. Fiecare sportiv, împreună cu profesorii/antrenorii, încearcă să găsească metode individuale de antrenament, acasă, folosind echipamente neconvenționale cum ar fi marginile canapelelor ca suport de lucru, sticle de apă umplute care înlocuiesc ganterele, ghiozdane încărcate cu greutăți, benzi elastice. Există și sportivi mai norocoși care locuiesc la casă și se pot folosi de un spațiu mai mare de lucru în curte. Eu de exemplu, fac încălzire în jurul blocului, alergare ușoară, apoi continui în casă cu diverse exerciții în funcție de ce tip de antrenament îmi propun pentru ziua respectivă.
Cu siguranță impactul cel mai resimțit de către sportul mondial este amânarea Jocurilor Olimpice din anul curent. Un lucru de menționat este că pregătirea unui sportiv pentru o competiție de mare anvergură se face într-un timp îndelungat, care poate varia între câteva luni și câțiva ani. Spre exemplu sportivul care își îndeplinește standardul de participare pentru J.O. se pregătește chiar și cu 1-2 ani înainte, prin antrenamente sistematizate în macrocicluri. De asemenea, sportivii trecuți de 35 de ani resimt și mai mult acest decalaj, deoarece ei se apropie de final de carieră.
Reporter: Ce se întâmplă dacă un sportiv ia o pauză îndelungată de la antrenamente?
Costin Homiuc: O pauză îndelungată din activitatea sportivă are efect negativ asupra adaptării organismului sportivului. Sportivul, fiind obișnuit cu un grad ridicat de efort fizic, își va supune, automat, corpul la anumite modificări: scăderea masei musculare, dereglarea metabolismului și a rezistenței la efort, în general.
Reporter: Cum pot face oamenii mișcare în această perioadă în care stau în casă?
Costin Homiuc: Recomandarea mea pentru cei care stau în casă în perioada aceasta este să nu renunțe la activitatea fizica. Există numeroase videoclipuri pe youtube cu variante de exerciții pe care le poate face oricine, indiferent de nivelul de experiență. Problema este motivația. Pe lângă efortul fizic, care după părerea mea este imperios necesar, sugerez un “antrenament mental” (foarte important este vechiul dicton “Mens sana in corpore sano”) și anume: cititul de cărți pentru dezvoltare personala, rezolvarea task-urilor îndelung amânate, vizualizarea de documentare, proiectarea unor planuri și obiective scrise, de aplicat pe termen lung.
Aceste vremuri ne învață o lecție importantă: corpul nostru este responsabilitatea primordială, iar felul în care îl “administrăm” ne ghidează toată viața. La ce mă refer prin asta? După cum știm cu toții, pentru a trece cât mai ușor peste această perioadă este necesar un sistem imunitar cât mai bun. Acesta se bazează pe o alimentație sănătoasă și pe multă mișcare. Atunci când apare o astfel de pandemie, nu doar măsurile luate când criza deja a început fac diferența, ci întreg procesul de dinainte, adică prevenția printr-un stil de viață corespunzător. Avem tendința să așteptăm necazul și atunci când vine să ne îmbuibăm cu medicamente care pe de-o parte încearcă să ne vindece, dar pe de altă parte ne pot face rău. Dacă în schimb ne-am îngriji prin metode naturale și echilibrate, zilnic, pastilele nu ar mai fi necesare, corpul nostru având astfel resursele potrivite pentru a lupta de unul singur.
Reporter: Cum ajută sportul pentru menținerea unei bune dispoziții?
Costin Homiuc: Un alt avantaj al sportului este că îți oferă bună dispoziție, deoarece în timpul efortului moderat corpul secretă serotonina. Zilele acestea majoritatea se plâng că se plictisesc în casă, în izolare. O modalitate productivă de a petrece timpul este să facem sport. De reținut este că sportul se poate face și între patru pereți, nu doar afară, cel puțin în această perioadă. Orice obiect din casă, cu puțină inventivitate, poate deveni un instrument ajutător în activitatea fizică din interior.
Așadar, această perioadă este cu siguranță una de mare dificultate pentru noi toți, însă, important este să ne adaptăm. Niciodată nu este prea târziu să ne schimbăm stilul de viață și să facem cunoștință cu sportul ca pasiune și ca izvor de sănătate. În final, vă ofer un ultim sfat: Stay IN , but WorkOUT!
Vezi mai jos imagini video cu Costin Homiuc de la unul din antrenamentele pentru un concurs internațional de atletism din Turcia:
Post-ul VIDEO. Costin Homiuc, atlet de performanță la CSM Ploiești, despre cum a afectat coronavirus activitatea sportivă și cât de important este să facem mișcare în această perioadă apare prima dată în Ziarul INCOMOD.