Crinul – o floare venită direct de la palat

de WTA.ro

Toate florile din lume au o serie de semnificații și simboluri cu ajutorul cărora ne putem exprima sentimentele. Printre florile cu semnificații multiple se regăsește și crinul, o floare căruia cuvintele simple nu I se potrivesc. Elegant, dar delicat, crinul și-a asumat de când a apărut semnificațiile diverse care provin fie din mitologie, din regie sau din cultura heraldică.

Astăzi vom vorbi și noi despre crin, această florare regală și vom afla ce povești se ascund în spatele unor cosuri cu flori de la Maison d’Or care conțin și crini.

Crinul – aspecte generale

Crinul este o plantă bulboasă, perenă ce aparține familiei Lilium. Acesta este originar din zona balcanică și Asia Mică, de unde a venit în Europa unde a căpătat titulatura de floare regală, fiind un simbol al suveranității. Din punct de vedere al aspectului, crinul are o tulpină înaltă, aproximativ între 80 și 200 cm, și o floare mare formată din trei petale și trei sepale.

Astăzi, crinul are peste 80 de hibrizi, cu forme și culori diversificate, deci și cu semnificații diverse.

Crinul – istorie și simbolistica

Printre multele simboluri, crinul este considerat a fi și un simbol al căsătoriei, iar din acest motiv este ideal pentru a fi oferit la nunți, dar și pentru a face parte din buchetul miresei. Folosirea crinului în ceremonia de nuntă este o tradiție ce aparține Greciei Antice. Pe atunci, coridorul nuptial al tinerilor miri era decorat inclusiv cu crini.

Cele mai citite articole

Crinul alb este simbolul puritățiii, al mândriei și al nobleței. De altfel, tulpina dreaptă a acestuia nu se poate îndoi, ci doar se rupe.

În epocile trecute, crinul se daruia oamenilor cu statut nobililor și suveranilor tocmai ca simbol al încrederii și al iubirii neconditionate. Acest simbolism a fost mutat apoi în cadrul sentimental, unde crinul dăruit unei femei indică o iubire completă, totală, un fel de a spune iubitei ”Tu ești regina mea!”

Crinul reușește să transmită și un mesaj religios foarte puternic. Aceasta simbolizează puritatea și neîntinarea și este un simbol al Fecioarei Maria, dar și a altor sfinți, precum Arhanghelul Gavriil și al Sfântului Antonie.

Crinul era un simbol al antichității grecești și al celei romane, fiind atribuit zeitelor căsătorie și ale fecundității: Hera, soția lui Zeus, Jupiter. Exista și o legendă potrivit căreia Hera, alaptandu-l pe fiul ei, Hercule, scapă cateva picaturi pe Pamant. Picturile au format Calea Lactee, iar cele ce au căzut direct pe sol, au înflorit, devenind crini albi!

Simbolistica culorilor crinilor

Fiecare crin are anumite semnificații în funcție de culoarea pe care o are:

  • Crinul galben – falsitate, dar și distracție
  • Crinul portocaliu – modestie, dar și maestrie
  • Crinul roșu – pasiune amoroasă
  • Crinul roz – vanitate

Dăruiește crini cu ocazii speciale, precum logodna, căsătoria sau terminarea liceului ori a facultății. Aceste flori speciale sunt create pentru astfel de evenimente. 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa