Picioarele nu sunt reci întotdeauna din cauza temperaturilor scăzute. Dacă sesizezi faptul că ai picioarele reci fără o cauză aparentă sau dacă un picior este mai rece decât celălalt, este important să te programezi la un consult medical. Cu atât mai mult ai nevoie de un consult medical, dacă experimentezi și dureri la mers. În acest caz, poate fi vorba de o afecțiune periculoasă, și anume arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare (AOMI) sau boala arterială periferică (BAP). Deși afecțiunea nu este asociată în mod normal cu edemele, piciorul afectat se poate umfla, din cauza imobilizării acestuia în scopul ameliorării durerilor. Iată ce este boala arterială periferică, cum se manifestă și cum se tratează.
Ce este arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare?
Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare reprezintă o afecțiune a arterelor periferice de la nivelul picioarelor, caracterizată de depunerea plăcilor de aterom (grăsimi) pe pereții arteriali – ateroscleroză. Plăcile de aterom proemină în canalul vasului de sânge, făcând dificilă circulația sangvină la nivelul membrelor inferioare. În cazurile severe, placa de aterom poate bloca circulația cu producerea ischemiei – țesuturile nu mai sunt alimentate cu sânge și mor. În acest caz, apare gangrena și este necesară amputația.
Un alt pericol legat de arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este faptul că o placă de aterom se poate desprinde și poate migra către zone vitale, în arterele care alimentează cu sânge creierul sau inima. Astfel, placa de aterom blochează circulația și survine infarctul de miocard sau accidentul vacular cerebral. Acest lucru se întâmplă în cazul în care placa de aterom are caracter instabil. O placă de aterom stabilă nu se desprinde de peretele arterial, însă poate afecta în continuare circulația sangvină la nivelul membrelor inferioare.
Cum se manifestă?
AOMI se manifestă prin:
- Claudicație intermitentă – dureri, crampe, disconfort în timpul mersului, care se ameliorează la repaus. Apare în special la nivelul gambelor, însă poate apărea și în restul piciorului. Durerea este cauzată de efort fizic, atunci când necesitățile țesuturilor sunt mai mari. Dat fiind faptul că arterele blocate nu reușesc să alimenteze corect țesuturile, apare durerea. Durerea poate apărea, în cazurile severe, și la repaus. Aceasta este agravată de ridicare piciorului și este ameliorată de coborârea piciorului sub nivelul inimii.
- Paloare – culoarea piciorului afectat devine mai deschisă din cauza circulației slabe.
- Piele atrofică – tot din cauza circulației afectate, pielea se subțiază și devine mai subțire. De asemenea, părul poate lipsi.
- Cianoză – poate apărea albăstrirea tegumentelor, ca urmare a cantității scăzute de oxigen.
- Tegumente reci – temperatura piciorului afectat este scăzută, mai ales în zona distală, către laba piciorului și degete.
- Transpirație – piciorul afectat poate transpira fără motiv.
- Puls slab sau absent – la nivelul zonei afectate, pulsul nu mai poate fi sesizat sau este foarte slab.
- Ulcerații – în cazurile severe, apar răni deschise la nivelul piciorului, care se pot infecta. Acestea sunt înconjurate de țesut de necroză, închis la culoare.
- Gangrena – în stadiile severe, când țesuturile sunt lipsite total de sânge, acestea mor și capătă culoarea neagră.
- Edeme – deși umflarea piciorului nu este un simptom caracteristic acestei boli, acesta poate apărea după imobilizarea prelungită a piciorului afectat.
Totuși, există situații în care boala nu se manifestă, deoarece pacienții nu fac destul efort ca simptomele să se declanșeze.
Tratamentul arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare
Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare se poate trata medicamentos sau intervențional.
Tratamentul medicamentos implică administrarea de antiagregante plachetare, vasodilatatoare periferice sau alte medicamente care îmbunătățesc circulația periferică.
Tratamentul intervențional presupune procedura endovasculară de angioplastie cu balon și stent, sub ghidaj radiologic. Prin abord vascular, după efectuarea unei puncții la nivelul pielii, medicul introduce un tub subțire din plastic în vasele de sânge. Cu ajutorul acestuia, inserează un balon cu care lărgește vasul de sânge afectat, apoi montează un stent care menține vasul deschis. Stentul este un cilindru gol metalic sau resorbabil. Angioplastia poate fi efectuată în cadrul procedurii de diagnostic a bolii, și anume angiografia. Deși prețul pentru angiografia de artere periferice și pentru angioplastie este destul de ridicat, calitatea actului medical merită investiția.
În același timp, evitarea factorilor de risc este esențială pentru succesul terapeutic. Pacientul trebuie obligatoriu să renunțe la fumat și să țină sub control diabetul, dislipidemia și hipertensiunea arterială. De asemenea, pacientul trebuie să facă activitate fizică 35-50 de minute, de 3-4 ori pe săptămână, pentru ameliorarea simptomelor la efort.
Așadar, picioarele reci, uneori asociate cu edeme, pot fi semnul arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare. Mergi la medic, dacă recunoști simptomele și nu neglija investigațiile medicale de rutină.