Cum asortezi canapelele cu mobila?

de WTA.ro

O canapea nu este doar o piesă de mobilier, ci reprezintă adesea punctul central de interes al unei camere. Este un colț confortabil pentru relaxare, de multe ori un înlocuitor de pat pliant pentru dormit și chiar un loc confortabil pentru primirea oaspeților. Prin urmare, este foarte important să găsești dintre multitudinea de canapele fix pe aceea care se potrivește cu restul mobilierului și cu celorlalte elemente de decor prezente în respectiva încăpere.

Cum se alege canapeaua din living?

Mai ales dacă optezi pentru o piesă din categoria de canapele extensibile, fii atent ca ea să aducă un plus de valoare estetică și de confort în căminul tău. 

Dacă nu ai habar cum să alegi o canapea care să se potrivească foarte bine cu interiorul tău, iată câteva reguli generale ale specialiștilor în amenajări interioare menite ca să transforme căutarea ta prin cataloagele online de mobilier dintr-o corvoadă într-o reală plăcere.

Stilul e de bază pentru un living (ca și pentru orice altă cameră din casă!)

Înainte de a alege culoarea și mărimea canapelei pentru interior, ar trebui să vezi dacă aceasta se va armoniza cu stilul deja existent în acea cameră. O canapea ideală ar trebui să se încadreze natural cu piesele de mobilier deja prezente acolo, fie ele clasice sau moderne.

O canapea clasică se potrivește cel mai bine cu un design al livingului mai discret, dar și mai elegant. Atunci când comanzi o canapea după un anume stil, este important să vezi imaginea completă a amenajării, să îți imaginezi cum va arăta mobilierul la final în camera de zi. Pentru a nu greși în cumpărarea unei noi canapele este bine ca să faci o schiță pe hârtie sau la calculator și, dacă e posibil, chiar să te consulți cu un specialist, dacă nu vrei să greșești grav în alegerea ta. Mai ales dacă vrei să comanzi o canapea scumpă, nu una banală, de serie, confecționată din materiale ieftine.

Atenție la culoarea canapelei!

Dacă te pricepi cum să asortezi culoarea canapelei cu tapetul din sufragerie, cu perdelele și draperiile, dar mai ales cu celelalte piese din mobilier, totul este destul de simplu. Dacă nu, ascultă sfatul designerilor.

Canapeaua poate să fie ori în contrast cu mobilierul deja existent, fie să se armonizeze perfect cu el. Pentru a găsi cea mai bună soluție, ar trebui ca să afli faptul că existe niște scheme de culori pe care le folosesc toți designerii de amenajări interioare și pe care le găsești pe internet dacă dai o simplă căutare pe Google.

Combinații de culori pe care le poți aborda

Monocromia.  Pereții și mobilierul sunt în aceeași culoare, doar nuanțele și textura diferă ușor? Canapeaua poate ca să fie și ea potrivită cu elementele din jur. De exemplu, dacă toate elementele de mobilier și decor importante sunt într-o culoare de bază grena, iar culoarea pereților este și ea cu anumite accente de grena închis, atunci este de asemenea recomandabil să cumperi o canapea în grena închis, astfel încât să se potrivească perfect spațiului înconjurător. Deși, fie vorba între noi, pare cam plictisitor să te limitezi la o singură culoare, fie și cu mici variații.

Culorile neutre. Această schemă se caracterizează prin utilizarea unor nuanțe calme și deschise în materie de pereți și mobilier. De exemplu, dacă pereții sunt îmbrăcați într-un tapet gri neutru, atunci poți pune o canapea gri deschis și adăuga alte detalii în nuanțe calme în camera respectivă: de exemplu un covor în nuanțe de crem-cenușiu. Această combinație este potrivită pentru crearea unui mediu armonios și calm. 

Schema combinată de culori. Se poate alege o culoare principală pentru pereți care să se dilueze cu niște accente luminoase. Se poate alege chiar și mobilier într-o culoare contrastantă. De exemplu, o canapea de un galben strălucitor poate fi pusă într-o cameră cu pereți albastru închis, iar spațiul să fie completat cu o masă la fel de galbenă, rafturi, un puf și alte articole în aceeași nuanță. Schema combinată este potrivită pentru cei care doresc să creeze un interior luminos și cu impact puternic. Pentru iubitorii de interioare mai calme, primele două scheme sunt însă ceva mai potrivite.

O canapea neutră  într-un interior colorat.  În acest caz, o canapea gri sau bej este încadrată de pereți și diverse elemente decorative într-o culoare strălucitoare, vibrantă. Drept urmare, canapeaua liniștește un pic energia culorii puternice.

Te-ar putea interesa