Cum să-ți dezvolți empatia în viața profesională și privată

de WTA.ro

Să trăiești în societate înseamnă să trăiești alături de ceilalți și, pe cât posibil, într-un mod armonios, aceasta fiind o condiție indispensabilă a bunăstării tale. A fi empatic înseamnă să poți să înțelegi emoțiile sau sentimentele trăite de alte persoane fără a experimenta neapărat aceleași simțiri în contextul în care sunt situați ceilalți. Empatia nu este neapărat o calitate cu care te naști și nu privește neapărat pe toată lumea. În domeniul comunicării cu ceilalți, empatia joacă un rol cheie. Iată cum poți să-ți dezvolți această trăsătură.

De ce este importantă empatia

În viața privată, ca și în cea profesională, empatia este o calitate esențială, care îți permite să te pui în locul celuilalt pentru a-l înțelege mai bine. Prin urmare, puteți fi mai buni împreună, să construiți o mai mare coeziune și să găsiți mai ușor soluții la anumite probleme. Empatia este o modalitate de a fi bun cu ceilalți, dar și cu tine însuți. Cu toate acestea, este o calitate care pare să dispară din ce în ce mai mult de-a lungul generațiilor, oamenii din prezent fiind mult mai puțin empatici decât părinții și bunicii, potrivit mai multor studii realizate în domeniu. 

Voluntariatul

Voluntariat este în primul rând un act de voință, iar dorința de a acorda timp sau de a împărtăși abilitățile proprii poate proveni din diferite motivații. Însă unul dintre beneficii este acela că te poate ajuta să devii mai empatic. Pentru a profita la maximum de experiența de voluntariat, trebuie să iei în considerare câteva aspecte. În primul rând, să te implici ca voluntar în asociația potrivită, fie ea umanitară, educațională, sportivă ori de mediu, iar, în al doilea rând, să îți pui două întrebări esențiale, respectiv de ce vrei să faci voluntariat și care este misiunea ta ideală în acest domeniu. Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta cu adevărat în găsirea misiunii potrivite și, în plus, te vei face util și te vei distra. 

Creșterea stimei de sine

Înainte de a-i iubi pe ceilalți, trebuie să știi să te iubești pe tine însuți. Dacă lucrezi pentru a-ți dezvolta încrederea în tine, ajungi să te cunoști mai bine. Înțelegerea și acceptarea sinelui este primul pas în înțelegerea mai bună a celorlalți, pentru că, dacă joci un rol, nimeni nu va avea cu adevărat încredere în tine. Dezvoltarea unei stime de sine este esențială pentru a putea arăta cine ești cu adevărat, conștientizând și că vei fi expus judecății altora. 

Ascultarea și observarea

A fi empatic înseamnă să te intereseze soarta celorlalți în mod real. Pune întrebări oamenilor din jurul tău, întreabă-i despre sentimentele lor, fără a încerca neapărat să găsești soluții tot timpul. A avea empatie nu înseamnă să rezolvi toate problemele, ci să înțelegi că cei din jur au nevoie pur și simplu să fie ascultați. Ascultarea cu atenție a răspunsurilor este și ea necesară pentru dezvoltarea empatiei. Folosește-ți urechile, dar și ochii, pentru că limbajul corpului este la fel de important. Peste 90% din formele de comunicare ale unei persoane sunt non-verbale. Fii atent la gesturile celuilalt, la tonul vocii, la limbajul corpului și vei avea cele mai veridice informații despre ceea ce gândește sau simte cu adevărat. Acest lucru este util mai ales în cazul persoanelor care pot avea dificultăți de exprimare în cuvinte. 

Nu în ultimul rând, trebuie să știi că să fii empatic înseamnă și să nu judeci, pentru că ești acolo doar pentru a înțelege de ce au reacționat ceilalți într-un fel sau altul. 

Sursa foto: United Way

Te-ar putea interesa