Importanța vitaminelor, în susținerea sistemului imunitar

de WTA.ro

Încă de la naștere, organismul nostru este bombardat de microorganisme și agenți externi stresori, care influențează funcționalitatea acestuia. Nu toate microorganismele cu care intrăm în contact declanșează reacții nocive în interiorul sau exteriorul organismului. Agenții patogeni sunt cei care cauzează boli și diferite disfuncții, iar arma organismului nostru este reprezentată, în primul rând, de sistemul imunitar. Citește în continuare pentru a afla cum ne apără sistemul imunitar împotriva microorganismelor nocive și care este rolul vitaminelor, în susținerea bunei sale funcționări.

Ce este sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este format din totalitatea barierelor fizice și chimice, responsabile de combaterea agenților patogeni.

Barierele fizice (de exemplu pielea, părul sau membranele) au rolul de a împiedica pătrunderea microorganismelor. În cazul în care aceste bariere sunt ocolite, iar microorganismele ajung în interiorul organismului, intervin o serie de mecanisme biochimice care au ca scop identificarea și distrugerea patogenului, prin intermediul celulelor imunitare (leucocite). 

Aceste mecanisme biochimice reprezintă, la nivel molecular, o cascadă de reacții biochimice, care pot fi influențate în sens pozitiv sau negativ, de substanțe endogene (proprii organismului) sau exogene (din exteriorul organismului).

Ce sunt vitaminele?

Vitaminele, alături de minerale, reprezintă micronutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului. Ele intervin în diferite reacții biochimice din organism și au funcții specifice în funcție de lanțul de reacții influențate. După gradul lor de solubilitate în apă, vitaminele se clasifică în:

  • Vitamine liposolubile (nu se dizolvă în apă, dar se dizolvă în grăsimi): A, D, E, K;
  • Vitamine hidrosolubile (se dizolvă în apă): C și complexul B.

Cum intervin vitaminele în imunitate?

Vitamina A

Vitamina A este implicată în diferențierea țesutului epitelial și în menținerea integrității principalei bariere a organismului: pielea. În plus, vitamina A are efect antioxidant, reducând stresul oxidativ, acțiune ce are impact pozitiv asupra desfășurării corespunzătoare a proceselor imune.

Vitamina D

Cele mai citite articole

Vitamina D influențează concentrația unor proteine antimicrobiene, responsabile de menținerea florei intestinale și de protecția plămânilor împotriva infecțiilor.

Vitamina C

Vitamina C este implicată în sinteza de colagen, substanță esențială pentru menținerea integrității barierei epiteliale. Suplimentar, vitamina C favorizează diferențierea, proliferarea și migrarea unor celule imune, accelerând procesul defensiv al organismului împotriva infecțiilor.

Vitaminele B6, B12 și acidul folic

Aceste trei vitamine intervin în reglarea sistemului imunitar intestinal, fiind responsabile de migrarea limfocitelor (unele dintre cele mai importante celule implicate în imunitate) și asigurarea supraviețuirii celulelor T în intestinul subțire.

De unde luăm vitaminele?

Cea mai bună sursă de vitamine și minerale este reprezentată de o alimentație echilibrată. În funcție de tip, vitaminele se pot găsi într-o varietate de alimente, motiv pentru care este vital să incluzi în alimentația ta toate grupele alimentare (cereale, carne, legume, fructe, leguminoase, amidonoase, lactate). Pentru un plus de vitamine, poți apela la o serie de produse naturale de la Vitamix.

Vitaminele reprezintă substanțe naturale esențiale pentru o bună funcționare a organismului, acestea fiind implicate, inclusiv, în buna desfășurare a reacțiilor de apărare a organismului împotriva agenților patogeni.

Surse informative:

A Review of Micronutrients and the Immune System–Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection, Nutrients, Gombart, Adrian F. și alții,  vol. 12, nr. 1, 2020

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa