Dacă medicul specialist a decis că tratamentul chirurgical este cea mai bună opțiune în cazul tău, atunci cel mai probabil acesta deja ți-a explicat câteva aspecte ale procedurii ce va urma, cum ar fi timpul de recuperare, despre operație în sine, riscuri.
Este posibil însă ca între timp să fi apărut și alte îngrijorări sau întrebări adiționale, pe care nu le aveai în momentul discuției informative cu medicul.
Este normal ca orice tip de procedură chirurgicală să implice pentru pacient un anumit grad de neliniște și îngrijorare. În continuarea acestui articol vom discuta despre elementele generale ale unei operații, pentru ca tu să știi la ce să te aștepți.
Pregătirea și informarea în privința procedurii chirurgicale: 4 chestiuni de luat în calcul
Transportul, actele necesare, anestezia folosită și perioada postoperatorie, sunt doar câteva dintre informațiile pe care trebuie să le cunoști înainte de a deveni pacient într-o secție de chirurgie generală.
Pregătirea mentală, pentru tratamentul chirurgical
Uneori, lipsa informațiilor poate reprezinta cauza principală a anxietății, de aceea este necesar să pui cît mai multe întrebări, pentru a afla în detaliu mai multe despre procedura la care vei fi supus.
Chiar dacă poți afla o serie de lucruri și pe cont propriu, este recomandat să discuți cu medicul specialist. El este singurul în măsură să răspundă cel mai corect la întrebările tale.
Câteva întrebări pe care ai putea să i le pui:
- Tipul anesteziei – dacă va fi anestezie generală sau anestezie locală și potențialele simptome postoperatorii;
- Cum va decurge procedura – durata acesteia, mărimea inciziilor, numărul, riscul de apariție a complicațiilor etc;
- Nivelul de durere prezent – chiar dacă fiecare persoană are o toleranță diferită la durere, este foarte posibil ca medicul să aibă o estimare destul de bună asupra durerii pe care o vei resimți, având în vedere numărul mare de pacienți de-ai săi care au trecut prin aceeași procedură în trecut.
- Perioada postoperatorie – intervalul de internare, planuri specifice de recuperare, revenirea la serviciu etc.
Toate aceste informații pot ajuta la pregătirea mentală pentru tratamentul chirurgical ce va urma și va duce la o colaborare mai bună între echipa medicală și pacient.
Transportul
Una dintre pregătirile pe care ai putea să le efectuezi, odată ce ai aflat data exactă a operației, este să îți asiguri transportul, atât spre spital, cât și înapoi spre casă.
Indiferent că apelezi la familie, prieteni apropiați, sau un operator de transport, asigură-te că cei ști ce să faci, la momentul potrivit.
Actele necesare
Pregătirea actelor nu trebuie lăsată până în ultimul moment, pentru a nu pierde nimic din vedere. Asigură-te că ți-ai pus în ordine toate actele cerute de către medicul specialist.
Pentru a fi la zi cu istoricul tău medical este posibil ca doctorul specialist să îți solicite cele mai recente scrisori medicale eliberate, rețele medicale, o listă cu alte medicamente adiționale pe care le ai putea lua, rezultate ale investigațiilor medicale efectuate în trecut. Nu trebuie să-ți lipsească nici cardul de sănătate și actul de identitate.
Pentru ca procesul de preluare, internare și pregătire pentru operație să decurgă cât mai ușor, este recomandat să se discute cu medicul specialist despre actele pe care trebuie să le ai asupra ta, în momentul internării.
Pregătirea bagajului
În funcție de numărul zilelor de internare va trebui să îți pregătești și un bagaj. În general acesta conține: haine de schimb, pijamale, prosop, articole de toaletă, ochelari, telefon și alte obiecte care vor ajuta ca timpul să treacă mai ușor: cărți, reviste, rebusuri.
Consultă medicul specialist care te poate informa, de asemenea, cu privire la evitarea meselor înainte de operație, ori întreruperea anumitor medicamente etc.