Atunci când ești mamă puține lucruri te provoacă la fel de mult ca pregătirea unui mic dejun sănătos și apetisant, zi de zi, pentru copiii tăi. Și nu e suficient să fie bun: trebuie să fie rapid de preparat, ușor și rapid de mâncat, să nu stârnească drame și nemulțumiri și să nu dea dureri de burtă pe la grădiniță. În continuare, ți-am pregătit câteva idei agreate de nutriționiști.
Musli cu lapte
Da, știu, cei mai mulți copii ar mânca cereale în fiecare dimineață, așa că aici e portița ta de scăpare: înlocuiește fulgii expandați, plini de zahăr, cu cereale musli sănătoase și învață să le faci gustoase.
Ca să fie plăcut de mâncat, musli trebuie să se hidrateze bine, așadar poți să pregătești castronelul de cu seară, iar dimineața doar să îl scoți din frigider. Testează mai multe tipuri de musli și orientează-te după gusturile copilului. Dacă ai un copil îndrăgostit de dulce, de pildă, e o idee bună să optezi pentru o variantă bogată în fructe uscate dulci și eventual poți să adaugi și o linguriță de miere.
Dacă juniorul tău nu se dă în vânt după dulce, musli cu fructe uscate poate fi suficient. Dacă nici acesta nu îi este pe plac, adaugă musli-ul în iaurt și decorează-l cu nuci și afine sau coacăze.
Smoothie cu fructe
Există dimineți în care abia te trezești tu, ce să mai spunem de cel mic? Ei, pentru astfel de zile în care nimeni nu are chef de nimic, un smoothie de fructe e excelent pentru a pune întreaga familie pe direcția corectă și pentru a vă reenergiza.
Nu ai mare lucru de făcut: pui niște fructe congelate în blender, adaugi niste apă, apeși un buton și gata. Dacă sunteți în întârziere îl puteți bea în drum spre școală. Sper doar că i-ai pus și un pachețel consistent pentru gustare, că fructele s-ar putea să îi facă o foame de lup!
Brioșe
Avantajul brioșelor este că pot fi făcute de cu seară și sunt la fel de gustoase și a doua zi dimineață. Pentru mofturoși, le poți încălzi pe fugă. Pentru pretențioși poți încerca să faci amestecul seara și să le coci dimineață, cât îți bei cafeaua.
Brioșele pot conține o mulțime de ingrediente sănătoase, pe care poate că nu reușești să le incluzi în alimentație altfel. Mai mult, există atâtea variante și rețete, încât cu mâna pe inimă spun, cred că poți mânca brioșe în fiecare zi din an, fără să te plictisești și fără să faci de două ori aceeași rețetă.
Chec aperitiv
Checul aperitiv este foarte hrănitor pentru că include o mulțime de ingrediente. Îl poți prepara astfel încât să se potrivească gusturilor voastre și principiilor alimentare pe care le-ați adoptat în familie, cu mai multe sau mai puține legume, cu diverse tipuri de carne sau brânză – exact așa cum vi-l doriți.
E ușor și rapid de mâncat, e atractiv datorită culorilor diverse ale ingredientelor și, măcar la fel de important, se face seara și se mănâncă dimineața, ceea ce te scutește de trezitul cu noaptea în cap.
Pizza pe pâine
Probabil că există și o denumire oficială pentru această rețetă, dar la noi acasă fix așa se cheamă: pizza pe pâine. Iar eu iubesc această rețetă pentru că se prepară ușor, nu e refuzată niciodată și nu rămân niciodată fără ingrediente pentru ea.
În varianta cea mai simplă, pun feliile de pâine într-o tavă șii adaug pe deasupra ce am, ce vreau sau ce vor copiii: piept de pui, ardei, măsline, ceapă, broccoli, porumb, ciupercuțe, șuncă, ton – exact ca pe pizza. Adaug mozarella din plin, bag în cuptor câteva minute și se mănâncă în viteză maximă.
În varianta mai complicată, inmoi feliile de pâine într-un amestec de ou cu puțin lapte, sau doar ou, înainte să adaug restul ingredientelor. Depinde de cheful copiilor și de cât timp am la dispoziție, iar rezultatul este tare gustos.
Sursă foto: shutterstock