Purtarea hainelor din materiale naturale este în primul rând un tribut adus mediului înconjurător și ecologiei. Dar nu numai atât – astfel de materiale sunt, de asemenea, mult mai confortabile de purtat, de exemplu, oferă o ventilație mult mai bună, sunt delicate și plăcute la atingere, dar necesită și îngrijire adecvată. Cum să ai grijă de ele?
Materiale naturale, adică ce?
Împărțim materialele în trei categorii principale – naturale, artificiale și sintetice. Țesăturile naturale includ țesături care sunt realizate din fibre de origine animală sau vegetală, în principal lână, mătase, in, bambus, sisal și bumbac. Materialele artificiale sunt realizate în laborator, dar și din ingrediente naturale, de exemplu celuloză. Printre acestea se numără binecunoscuta vâscoză, care este folosită pentru a realiza bluze sau rochii elegante de damă, precum și modal. Pe de altă parte, materialele sintetice sunt create și în laboratoare, dar elementele din care sunt făcute nu apar în mod natural în natură.
Rochii și bluze elegante de damă din mătase
Cele mai citite articole
În multe privințe, mătasea este un material unic, motiv pentru care este folosită în principal pentru elementele garderobei femeilor, de exemplu, bluze elegante, rochii, eșarfe și, de asemenea, lenjerie de corp. Fibrele sale provin din coconii fluturilor de mătase, iar materialul în sine poate avea o grosime diferită. Este nevoie de o îngrijire specială – hainele de mătase trebuie spălate manual în apă călduță și numai cu adaos de detergenți delicați, nu trebuie șifonate și pot fi uscate doar în locuri umbrite, deoarece razele soarelui le pot provoca daune. Pot fi călcate pe partea opusă, la temperatură scăzută și trebuie să grijă să nu se scurgă picături de apă să cadă pe material, deoarece pot rămâne pete.
Pulovere și paltoane din lână
În mod similar, ar trebui să ai grijă de hainele din lână. Indiferent că este vorba de un pulover, palton sau fuste dama este important să se respecte temperatura potrivită și cel mai bine este să le speli manual sau, în cazul paltoanelor, pur și simplu să le duci la curățătorie. Puloverele sau rochiile din lână nu sunt uscate în poziție de agățat, ci desfășurate – datorită acestui lucru, hainele nu se vor întinde și nu își vor pierde forma. Prin urmare, nu folosim umerase pentru ele. Deoarece lâna are proprietăți de autocurățare, cel mai bine este să spălați cât mai puțin aceste haine.
In, bumbac și bambus
Aceste trei tipuri de țesături necesită îngrijire similară și au proprietăți asemănătoare. În primul rând, urmează instrucțiunile producătorului cu privire la modul în care ar trebui să fie spălată fusta din in pe care o ai sau din alte materiale naturale, dar trebuie respectată întotdeauna temperatura de spălare – nu trebuie să fie mai mare de 40 de grade Celsius. Inul este un material care se estompează, încrețește și strânge foarte ușor, așa că atât bluzele elegante de damă din acest material, cât și alte articole vestimentare din in, ar trebui să fie mereu mai largi. Cu toate acestea, cel mai bine este să începi călcarea atunci când haina este încă puțin umedă. Hainele din bumbac ar trebui să fie uscate altfel decât întinse pe sârmă – atunci croiul lor nu se va distorsiona.