Purtarea aparatului dentar poate fi recomandată de un specialist în ortodonție, atunci când se dorește corectarea unor anomalii dento-maxilare. Deși unii sunt deranjați de aspectul estetic pe care îl oferă acesta purtătorului, este important ca aparatul dentar să fie purtat conform recomandărilor specialistului. Pentru o purtare cât mai plăcută și pentru a evita diverse neplăceri, este important ca în timp ce porți dispozitivul ortodontic să respecți anumite măsuri. Iată câteva dintre acestea.Copiază HTML Copiază textul
Urmează întotdeauna sfaturile specialistului
Medicul specialist este cel mai în măsură să îți ofere cele mai bune sfaturi în ceea ce privește întreținerea adecvată a aparatului dentar. În stomatologie, fiecare ramură are specialiștii ei, iar de anomaliile de acest fel se ocupă specialistul ortodont.
Nu uita că este important să îi faci acestuia vizitele regulate pentru a putea să verifice starea aparatului, să determine timpul necesar purtării acestuia, să regleze dispozitivul atunci când este cazul sau să observe evoluția continuă a progresului care a fost realizat.
Folosește accesoriile de îngrijire special concepute pentru aparatele dentare
Există accesorii de îngrijire special concepute pentru un aparat dentar, iar de acestea vei avea nevoie și tu pentru o utilizare cât mai plăcută și sigură a acestuia. Menținerea igienei orale este extrem de importantă pe durata purtării aparatului, deoarece aceasta va influența în mod considerabil eficacitatea pe care o va avea tratamentul pe termen lung.
Acordă atenție atât curățării dinților, cât și aparatului în sine. Folosește o periuță care să curețe eficient dinții în zona aparatului, o pastă de dinți care ajută la o bună dispersie și reduce acumularea plăcii dentare și nu uita de periile interdentare care te vor ajuta să cureți în mod complet arcada și aparatul dentar.
Adaptează-ți obiceiurile alimentare
Este important să ai grijă la ceea ce mănânci atunci când porți aparat dentar. Uneori, purtarea aparatului poate produce durere, mai ales atunci când încerci să mesteci anumite alimente. De preferat să eviți alimentele foarte tari sau măcar să le tai în bucăți mici atunci când le consumi – de exemplu, morcovii cruzi sau merele.
Nu uita că guma de mestecat nu este prietena aparatelor dentare, nici produsele care au o consistență lipicioasă. Ține cont și de alimentele sau băuturile care pot păta aparatul dentar și îl pot colora în anumite nuanțe – de exemplu, afinele, sfecla, vinul roșu, cafeaua sau ceaiul. Încearcă să eviți consumul acestora pe perioada tratamentului ortodontic.