Un șofer care a trecut de proba teoretică, nu mai trebuie decât să treacă cu succes și peste cea de-a doua provocare ca să se vadă cu permisul în mână – examenul de traseu. Iar toți cei care sunt programați pentru acesta își vor pune o mulțime de întrebări firești, ca de exemplu, cât durează susținerea examenului. Fiecare secundă alături de polițist va părea o eternitate și oricine își va dori ca totul să se încheie cât mai repede.
Traseul se numără la rândul său printre cele mai importante momente din viața unui viitor șofer, așa cum a fost și momentul completării examenului drpciv finalizat cu brio. Să fie mai dificil de atât?
Un adevărat șofer este încrezător pe sine și va transforma această provocare într-un țel ușor de atins. Iar dacă există emoții, exercițiile de respirație, concentrarea și atenția către drum și punerea în aplicare a celor învățate, se pot transforma într-o energie pozitivă pentru a evita anumite greșeli care pot veni cu indicativul “respins”.
În funcție de tipul permisului care se dorește a fi obținut, proba teoretică este cuprinsă în medie între 20-30 minute. Același interval este valabil și pentru traseu, media fiind de aproximativ 25 minute. Totuși, examenul se poate finaliza chiar și mai devreme, acesta nefiind neapărat un motiv de bucurie.
Polițistul va cere efectuarea anumitor manevre care sunt deja cunoscute fie de la acele teste auto drpciv efectuate în cadrul școlii sau pe cont propriu la simulare, acasă, fie de la ședințele realizate cu instructorul. Acesta nu va încerca nicicum să incomodeze sau să încurce, ci va testa propriu zis nivelul cunoștințelor și capacitatea de răspuns.
Astfel, dacă se efectuează o manevră greșită pe care polițistul o consideră a fi semnificativă, poate solicita oricând oprirea mașinii și să noteze pe fișa de examinare “respins” înainte de expirarea celor 25 minute.
Cum pregătești mașina pentru examen
Cele mai citite articole
Pentru că între proba teoretică și cea practică există o diferență de câteva zile, până la realizarea traseului, anumite noțiuni pot fi date uitării. Este ideal ca acestea să fie revizuite cu minim câteva zile înainte, un plus fiind completarea de chestionare auto. De asemenea, prezentarea la traseu ar trebui să fie făcută cu aproximativ 10-15 minute înainte de ora stabilită pentru a te asigura că totul va decurge conform planului și că nu-ți vei pierde rândul.
Indicațiile polițistului vor trebuie respectate întru tocmai, precum și instructajul pe care acesta îl va face înainte de urcarea în mașină alături de martorii care se vor afla în spate, reprezentați de regulă din cei care urmează a susține traseul la rândul lor. Orice candidat trebuie să se asigure că mașina este reglată corespunzător, că scaunul este poziționat astfel încât să ofere confort și dexteritate în efectuarea oricărei manevre, dar și că centură se prinde stabil.
Dacă țelul pe 2023 este luarea permisului de conducere, întreaga energie ar trebui să se focuseze pe acest aspect.
Expertii in chestionare drpciv online de la i-drpciv.ro recomandă evitarea depășirilor pe linie continuă sau fără a vă asigura înainte că manevra nu va pune în pericol viața cuiva.
De asemenea, ar trebui ca șoferul să-și reamintească de lucrurile care nu sunt permise și ar trebui evitate manevrele nepermise, almiteri cresc riscurile de a pica proba traseului. În cazul în care se solicită totuși efectuarea acestora, trebuie asigurat mereu că există permisiunea polițistului înainte de a le realiza.
Este important să se știe și că traseul de la examen poate fi diferit de rutele pe care s-au efectuat ședințele cu instructorul auto pe timpul școlii, deci practica în cât mai multe curbe, drumuri și intersecții va contribui la obținerea unui rezultat favorabil.