Terminologia folosita in asigurari este una foarte specifica si de multe ori greu de inteles pentru cei interesati sau care au nevoie de aceste forme de protectie. Prin urmare, efectele pot fi negative pentru ambele parti.
Ca sa evitam astfel de situatii, continuam in acest articol sa aducem in lumina acele aspecte ale asigurarii de raspundere profesionala IT care pun probleme specialistilor din aceasta industrie, pentru ca sunt neexplicite si greu de descifrat.
Multi dintre clientii nostri, antreprenori sau freelanceri din IT, s-au plans ca nu inteleg ce li se cere de catre cei cu care incearca sa incheie un contract, in principal tocmai datorita limbajului adeseori indescifrabil in care sunt prezentate anumite cerinte.
Dupa ce am incercat sa clarificam care sunt cele mai importante clauze din contractul prin care clientul iti solicita sa detii o Asigurare de raspundere profesionala IT si in ce fel poti sa le tratezi, astazi abordam alte 4 clauze, atipice, pe care ar fi util sa le intelegi ca sa poti negocia eliminarea sau modificarea lor inainte de a semna contractul.
Acestea pot fi in primul rand inaplicabile mai ales datorita diferentelor legislative dintre tara noastra si cea in care sunt inregistrati clientii cu care ai vrea sa inchei contractul.
Vom explica succint ce înseamna fiecare si când ar putea fi utile, astfel incat tu sa poti decide, împreuna cu clientul tau, daca este oportun ca acestea sa se regaseasca în cadrul contractului pe care îl negociați.
Recomandarea noastra este sa nu semnezi “ca primarul”, ci sa negociezi eliminarea sau modificarea lor inainte de semnarea contractului.
• Employment practices liability insurance – Ofera protectia afacerii tale impotriva eventualelor cereri de despagubire ale angajatilor care considera ca le-au fost incalcate anumite drepturi.
Astfel de situatii pot fi: hartuire sexuala, discriminare, concediere ilegala, incalcarea contractului de munca de catre angajator, etc.;
In Romania, acest tip de acoperire este inclusa intr-o polita de tip “Raspunderea managementului” si nu se poate emite ca o polita separata.
Cele mai citite articole
• Environmental liability – te acopera impotriva daunelor cauzate de incidente poluatoare de care te-ai putea face tu vinovat, cum ar fi: poluarea apei, aerului sau solului, zgomot, vibratii, radiatii, lumina, caldura sau miros sau alte perturbari similare.
Avand in vedere natura mai degraba intelectuala a serviciilor pe care le prestezi, o astfel de cerere de asigurare probabil ca poate fi considerata inadecvata.
• Workers’ compensation – polita specifica legislatiei americane prin care se acopera, in cazul unui accident de munca, veniturile pe care un angajat nu le mai poate produce pentru el si familia lui, precum si costurile medicale ocazionate de evenimentul nefericit.
In Romania aceasta acoperire poate fi asimilata partial cu raspunderea angajatorului, care isi propune sa protejeze asiguratul in cazul unor vatamari corporale sau daune materiale suferite de catre proprii angajati pentru care este legal raspunzator.
• Umbrella Policy – este o forma de asigurare in exces fata de o acoperire primara sau care acopera anumite riscuri excluse pe politele principale si este aplicabila in special companiilor cu structuri mai ample si sucursale in mai multe jurisdictii.
Isi propune sa acopere niste goluri pe care politele primare nu le pot acoperi. Asigura un strat suplimentar de protectie prin acoperirea acelor costuri care ar putea depasi limitele de raspundere ale politelor principale..
Am putea spune mai simplu ca sunt mai multe acoperiri sub aceeasi polita.
În concluzie,
Intr-un contract pe care urmeaza sa-l inchei cu un potential client, cele mai importante 3 clauze pe care le poti intalni sunt: Professional Indemnity, Cyber Risk și General Liability. Acestea fac obiectul produsului nostru Asigurarea de răspundere profesionala IT&C
Cele 4 clauze contractuale prezentate mai sus sunt atipice, nu neaparat aplicabile și mai putin intalnite, de aceea ar putea fi in interesul tau sa negociezi eliminarea lor din contract.