Un nou început, o nouă platformă propusă de Comisia Europeană privind viitorul Europei va fi lansată în data de 9 Mai 2020, de ziua Europei, la 70 de ani de la Declaraţia lui Schuman și la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. În 2019, la 9 Mai, România a fost la Sibiu gazda primei reuniuni a șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană organizată în premieră de Ziua Europei. În cadrul festiv de la Sibiu a fost încheiată întâlnirea cu angajamentul liderilor europeni de a apăra o singură Europă, de la nord la sud și de la est la vest. Executivul european a fixat marile teme care vor fi discutate cu ocazia dezbaterilor din cadrul Conferinței privind viitorul Europei.
Conferința privind viitorul Europei care se va lansa anul acesta în data de 9 Mai se va desfășura timp de doi ani, devenind a treia instituție a Uniunii Europene, după Parlamentul European și Consiliul European, care își vor declina poziția cu privire la această Conferință.
Conferința privind viitorul Europei poate fi considerată și proiectul de lansare a noii echipe formată de președinta Ursula von der Leyen – Președinte al Comisiei Europene (prima femeie care a preluat președinția Comisiei Europene), care apreciază această conferință prioritară în orientările sale politice, urmărind să le ofere europenilor posibilitatea de a avea un cuvânt mai greu de spus cu privire la ceea ce face Uniunea Europeană și cum se pune în slujba cetățenilor. ,,The conference on the future of Europe”.
Conferința va ține cont în permanență de învățămintele desprinse din experiențele anterioare, astfel dialogurile cu cetățenii vor pune în lumină căile prin care dorințele lor pot influența acțiunile viitoare ale Uniunii Europene. Conferința va crea posibilitatea unor dezbateri deschise, incluzive, transparente cu cetățenii Uniunii Europene din cele mai diverse orizonturi profesionale, cât și din toate categoriile sociale. Rezultatele dezbaterilor vor fi transpuse de Comisia Europeană în acțiuni concrete.
Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen și-a propus următorul deziderat „Cetățenii trebuie să se afle în centrul tuturor politicilor noastre. Îmi doresc, așadar, ca toți europenii să contribuie activ la Conferința privind viitorul Europei și să joace un rol primordial în stabilirea priorităților Uniunii Europene. Doar împreună putem construi Uniunea noastră de mâine.”. Comisia Europeană propune două direcții de lucru paralele pentru dezbateri:
Prima directivă trebuie să se axeze pe prioritățile Uniunii Europene și pe obiectivele pe care Uniunea Europeană ar trebui să le urmărească:
1.Schimbările climatice și provocările de mediu;
2. O economie aflată în slujba cetățenilor;
3.Echitatea socială și egalitatea;
4.Transformarea digitală a Europei;
5.Promovarea valorilor noastre europene, afirmarea mai puternică a vocii UE în lume;
6.Consolidarea bazelor democratice ale Uniunii.
Cea de-a doua direcție de lucru a Conferinței privind viitorul Europei se va axa pe abordarea unor teme specifice proceselor democratice și aspectele instituționale, în special de sistemul candidaților cap de listă și de listele transnaționale pentru alegerile pentru Parlamentul European.
Coordonarea acestui proiect este în sarcina Vicepreședintelui Comisiei Europene, Dubravka Šuica. Aceasta va urmări ca în cadrul dezbaterilor Conferinței privind viitorul Europei să adune opiniile din toate țările Uniunii Europene, cât și părerile netrucate ale cetățenilor. Dubravka Šuica, vicepreședinta pentru democrație și demografie, a declarat: „Trebuie să profităm de momentul favorabil creat de participarea ridicată la vot de la ultimele alegeri europene și de apelul la acțiune pe care ni-l lansează aceasta. Conferința privind viitorul Europei este o ocazie unică de a reflecta împreună cu cetățenii, de a-i asculta, de a intra în dialog cu ei, de a le răspunde și de a explica. Vom consolida încrederea între instituțiile UE și cei în slujba cărora lucrăm. Este șansa noastră de a arăta cetățenilor că vocea lor este auzită în Europa.”
Vicepreședinta Šuica va coordona activitatea Comisiei legată de conferință și va beneficia în acest sens de sprijinul vicepreședintei Jourová pentru aspectele instituționale și al vicepreședintelui Šefcovic pentru dimensiunea prospectivă și aspectele interinstituționale. Comisia Europeană consideră Conferința privind viitorul Europei drept un forum deschis tuturor, nu numai celor care locuiesc în capitalele Europei, ci cetățenilor din toate colțurile UE. Toate instituțiile Uniunii Europene sunt invitate să participe la discuții, partenerii sociali, autoritățile locale și regionale, cât și societatea civilă.
O platformă online multilingvă va asigura transparența dezbaterilor și va permite o participare cât mai largă. Astfel, Comisia Europeană împreună cu toate instituțiile abilitate vor strânge ideile și părerile exprimate de cetățeni și vor fi integrate în procesul de elaborare a politicilor Uniunii Europene. Poziția Comisiei Europene apare după ce Parlamentul European și Consiliul European și-au definitivat și ele contribuția la Conferința privind viitorul Europei. Parlamentul European a propus organizarea ”mai multor agore ale cetățenilor și tinerilor” și lansarea Conferinței pe 9 mai 2020. Parlamentul European, în rezoluția sa din 15 ianuarie 2020, a făcut apel la un proces deschis și transparent, care să asigure o abordare incluzivă, participativă și echilibrată față de cetățeni și de părțile interesate. Eurodeputații au solicitat ca societatea civilă să dea tonul pentru reforma Uniunii Europene și în care propun organizarea unor ,,agore tematice” ale cetățenilor din toată Europa. Parlamentul European precizează că negocierile cu Comisia și Consiliul European se vor încheia la timp pentru ca această conferință privind viitorul Europei să fie lansată cu prilejul Zilei Europei, 9 Mai 2020, și să aibă loc până în vara anului 2022.
Conferința privind viitorul Europei va beneficia de sprijinul celor trei instituții principale ale Uniunii Europene, Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană. Conferința președinților din Parlamentul European l-a propus pe Guy Verhofstadt, fostul lider al Grupului ALDE, actualmente Renew Europe din Parlamentul European, să devină președintele Conferinței privind viitorul Europei. Liderii europeni pregătesc terenul pentru reformarea UE: Emmanuel Macron, Klaus Iohannis și ceilalți lideri susțin lansarea ,,Conferinței privind viitorul Europei”. Consiliul European a îndemnat președinția croată să înceapă să lucreze la definitivarea poziției Consiliului. Președinția croată a inclus, la rândul său, conferința printre prioritățile pe care și le-a fixat pentru mandatul său la președinția rotativă a Consiliului.
,,Conferința ar trebui să contribuie la dezvoltarea politicilor noastre pe termen mediu și lung, astfel încât să fim în măsură să abordăm mai bine provocările actuale și viitoare”, au spus liderii în decembrie trecut, având în vedere că la summitul din 20-21 iunie 2019 a fost adoptată Agenda Strategică a UE 2019-2024, prin care Emmanuel Macron, Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri europeni au promis ,,să protejeze modul de viață european” într-o lume ,,supusă schimbărilor rapide”.
Agenda Strategică a Liderilor pentru perioada 2019-2024 are ca moment predecesor Summitul de la Sibiu, din 9 mai 2019, când șefii de stat sau de guvern din UE și-au luat angajamentul de a apăra o singură Europă, de la nord la sud și de la est la vest. Se propune o amplă consultare prin intermediul conferinței privind viitorul Europei cu toți cetățenii țărilor membre în Uniunea Europeană, dar nu numai. Parlamentele actuale și viitoare ale țărilor membre în Uniunea Europeană, actorii naționali și regionali joacă un rol important în cadrul conferinței privind viitorul Europei și ar trebui încurajate să organizeze evenimente legate de conferință. România se angajează ferm în diseminarea Conferinței privind viitorul Europei.
Fundația ,,Grupul de inițiativă ecologică și dezvoltare durabilă” care a demarat în toamna anului 2019 diseminarea Agendei 2020-2030, va prelua misiunea societății civile de a prezenta în toate regiunile României obiectivele Agendei 2020 – 2030, cât și cele ale Conferinței privind viitorul Europei. De asemenea, Fundația GIEDD va deschide o platformă online în care să strângem opiniile tuturor cetățenilor din toate regiunile și categoriile sociale. Vom publica agenda evenimentelor pe tot parcursul anului 2020, cât și colaboratorii din toate regiunile.
Conf. Dr. Ing. Cristiana Sîrbu, Președintele Fundației GIEDD
Cristiana Sîrbu – Președintele Fundației ,,Grupul de inițiativă ecologică și dezvoltare durabilă” a fost prezentă la Conferința de la Sibiu din 9 Mai 2019 și a devenit corespondent permanent al emisiunii ,,Regiunea în Obiectiv” realizată de TVR Cluj.
VIDEO: România se angajează puternic în 2020 la un nou proiect. Comisia Europeană propune lansarea Conferinței privind viitorul Europei în data de 9 Mai 2020, de Ziua Europei
112