După ancheta epidemiologică realizată ca urmare a decesului unei femei de 50 de ani, infestată cu noul coronavirus, pentru aproximativ 290 din cei 297 de angajați ai unei fabrici din Cisnădie a fost dispusă măsura intrării în carantină, alături de familiile lor.
Actualizare 22:10 Șase dintre angajații fabricii au fost, între timp, internați, anunță reprezentanții Instituției Prefectului Sibiu. ”În ceea ce privește situația de la fabrica de produse medicale Raguse Medizinische Produkte România SRL precizăm faptul că pentru tot personalul acesteia s-a dispus măsura izolării la domiciliu. Pentru persoanele care au prezentat simptome specifice COVID-19, acestea au fost consultate de personalul SAJ Sibiu și ISU Sibiu, iar în urma intervențiilor au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, unde au fost internate. Momentan se află sub observație, iar după caz, sub tratament specific”, au transmis redacției Turnul Sfatului reprezentanții Instituției Prefectului.
Știrea inițială
Măsura a fost transmisă în cursul zilei de vineri, 17 aprilie 2020, majorității angajaților fabricii Raguse Medizinische Produkte România, cu sediul în Cisnădie. ”Dat fiind faptul că ținem legătura strânsă cu Direcția de Sănătate Publică vă aducem la cunoștință că începând de astăzi, 17 aprilie 2020, și până pe 30 aprilie 2020 a fost decisă intrarea în CARANTINĂ a întregului colectiv Raguse, împreună cu membrii familiilor acestora (cei cu care locuiesc în casă). Astfel, toți angajații o să fie contactați de către medicii de familie și angajați ai Direcției de Sănătate Publică pentru a fi îndrumați și, eventual, verificați în această perioadă”, se arată în mesajul transmis angajaților Raguse Medizinische Produkte România, mesaj redirecționat și către redacția Turnul Sfatului.
Potrivit informațiilor oficiale, listele angajaților care trebuie să intre în carantină au fost transmise atât Direcției de Sănătate Publică din Sibiu, cât și Inspectoratului Județean de Poliție. Este vorba de angajați din zona de producție, transport și depozitare, singurii care nu sunt afectați – cel puțin până la ora aceasta – de decizie fiind cei din zona TESA.
Angajați din numeroase localități
Cei aproape 290 de angajați ai Raguse Medizinische Produkte România locuiesc atât în Cisnădie, cât și în municipiul Sibiu și alte localități din județ: Avrig, Mârșa, Sadu, Bradu, Vurpăr, Hosman, Tălmaciu și Racovița. ”Vă rugăm să respectați toate măsurile solicitate pentru sănătatea dumneavoastră și a familiei și să comunicați cu medicul de familie orice problema medicală. Vă dorim multă sănătate și să nu uităm că Paștele este despre SPERANȚĂ, BINE, LUMINĂ, ÎNVIERE!”, se mai arată în mesajul transmis angajaților fabricii.
Activitate întreruptă de joi
Activitatea fabricii din Cisnădie a fost suspendată de joi, când întreaga fabrică a fost supusă unui amplu proces de igienizare și dezinfecție. Această măsură a fost luată ca urmare a decesului unei angajate, în cursul zilei de marți. Este vorba de o femeie de 50 de ani, din Cisnădie, care a fost internată la secția ATI în aceeași zi, și care nu era cunoscută ca având alte afecțiuni. Femeia era de aproape două săptămâni în concediu medical. Ulterior decesului, a mai fost confirmată infectarea unei alte angajate, de asemenea aflată în concediu medical de mai multe zile. ”Decizia pentru aceste acțiuni (de igienizare și dezinfecție – n.r.) a fost luată de îndată ce ne-a fost confirmat de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică faptul că decesul colegei noastre a fost cauzat de noul coronavirus. Am ales societatea cu care să realizăm aceste acțiuni pe baza recomandărilor autorităților, drept urmare în data de 16 aprilie s-a realizat”, au declarat reprezentanții companiei Raguse, pentru Turnul Sfatului.
Reguli foarte stricte
De remarcat că decizia de a impune carantina majorității angajaților vine în contextul în care prin prisma obiectului de activitate, măsurile de igienă și securitate adoptate în cadrul Raguse Medizinische Produkte erau foarte stricte. În plus, mai arată reprezentanții Raguse, măsurile de igienă și dezinfecție au fost crescute încă de dinaintea instituirii stării de urgență la nivelul întregii țări, ca urmare a epidemiei noului coronavirus. ”La noi, având în vedere specificul producției, oricum regulile sunt stricte. Avem soluții cu care dezinfectăm în mod regulat, dezinfecții care acum sunt realizate de trei ori pe zi. Angajații nu intră în fabrică utilizând îmbrăcămintea de afară. Pe lângă asta, din 12 martie, deci înainte de instituirea stării de urgență, am realizat și implementat un plan de măsuri în contextul epidemiei de coronavirus. Am schimbat circuitul de acces în halele de producție, am făcut distanțiere în sala de mese, la vestiare. Am redus programul de muncă tocmai pentru a reuși să implementăm toate aceste măsuri de distanțare. Monitorizăm temperatura angajaților, pe lângă faptul că am insistat în acțiuni de informare și conștientizare asupra actualei situații. În fiecare zi, înainte de a intra la serviciu, fiecare angajat completează o declarație prin care confirma faptul că nu a intrat în contact cu persoane suspecte de a fi infectate ori venite din zone roșii și că nu manifestă simptome specifice infecției cu noul coronavirus. Angajații au fost instruiți ca în cazul apariției unor simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2 să contacteze medicii, să anunțe compania și să nu mai vină la serviciu. Toți angajații au luat la cunoștință de aceste măsuri și recomandări sub semnătura proprie”, au descris reprezentanții fabricii din Cisnădie, pentru Turnul Sfatului.
Sursa foto: Facebook / Raguse Medizinische Produkte România
Post-ul ACTUALIZARE Alertă Covid-19. Aproape 300 de angajați ai unei fabrici, trimiși în carantină, alături de familiile lor apare prima dată în Turnul Sfatului Online.