I-am numit ,,EROI”, însă autoritățile i-au abandonat în uitare și nici nu-i testează, pe cei izolați, după ce au intrat în contact cu pacienți confirmați pozitiv cu COVID-19, iar primăriile își bat joc de ei și le trimit, după aproape o săptămână, alimente stricate. Mai grav este că unii medici de familie le transmit să nu meargă la ei la cabinet, dacă nu sunt testați, pentru că le e teamă să nu-i infecteze! Cu toate astea, ei își fac în continuare griji pentru noi: ,,Îmi este teamă că, dacă ies din izolare și nu mă testează, pot să intru în contact cu multe persoane…”.
În această perioadă în care există orașe închise, iar în țară sute de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus, autoritățile dau dovadă de o iresponsabilitate crasă în cazul a doi angajați ai Substației Târgu-Cărbunești a Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, pe care i-au abandonat, pur și simplu, în izolare, după ce au intrat în contact cu o persoană confirmată pozitiv cu COVID-19. O asistentă și un ambulanțier au fost izolați, în urma unei decizii a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, după ce au mers la o solicitare, fără echipament de protecție și au intrat în contact cu o persoană venită din Anglia.Chiar din ziua următoare intervenției la acel caz, adică de pe 26 martie, fiecare s-a izolat cum a putut: ambulanțierul la Târgu-Cărbunești, iar asistenta într-o garsonieră pe care o deține în municipiul Vulcan, județul Hunedoara, departe de familia sa. Pe 2 aprilie, adică după 8 zile de când a ajuns în spital, pacientul transportat de aceștia a fost confirmat pozitiv cu COVID-19, așa că, măcar din acel moment, cei doi membri ai echipajului de pe salvare sperau să fie și ei testați. Au trecut, 11 zile de când se află în izolare și li s-a transmis că n-o să fie testați, decât în cazul în care vor avea simptome specifice noului coronavirus.
I-au dat alimente stricate
Asistenta Geanina Măldărescu spune că a apelat la Primăria Vulcan pentru că n-a avut vreme de făcut provizii, în drum spre garsoniera în care se află în izolare și nici nu are pe nimeni în zonă care să-i ducă cele necesare, familia ei fiind în Gorj.
,,I-am sunat, mi-a răspuns cineva de la primărie, mi-a luat numele și adresa și a zis că o să revină cu un telefon, că nu este doamna acolo care se ocupă cu așa ceva și să vadă ce mai au în depozit. Timp de patru zile nu m-a sunat nimeni, așa că am sunat din nou și asta e ce mi-a adus primăria: opt cartofi stafidiți, trei cepe stricate, un kg de morcovi, un pate, două conserve cu carne, o pungă de mălai, un borcan cu fasole verde, unul cu mazăre și o pungă cu zahăr, fără nici măcar o pâine. Pentru 14 zile!”, a declarat tânăra asistentă. Singurul care a ajutat-o cu un pachet consistent cu alimente a fost un om de afaceri din Valea Jiului la care aceasta a lucrat înainte de a deveni asistentă la Ambulanță. În tot acest timp, primarul PSD al municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, e foarte activ pe facebook și postează imagini de la acțiunile de dezinfecție și…plantat de panseluțe, prin care vrea să lase impresia că e preocupat de soarta vulcănenilor, însă a ignorant faptul că unuia dintre salvatori, oameni atât de importanți în această perioadă, îi sunt livrate alimente stricate de instituția pe care o conduce.Geanina Măldărescu mai are doar trei zile și poate ieși din izolare, însă nefiind testată e îngrijorată de faptul că se întoarce la muncă intră în contact cu colegi de la Ambulanță, cadre medicale din spital și pacienți.,,Îmi este teamă dacă ies din izolare și nu mă testează. Asta mă îngrijorează! Pot să intru în contact cu multe persoane”, spune tânăra asistentă.
Abandonați
Cazul celor doi angajați de la substația Târgu-Cărbunești a SJA nu e unul singular. Un alt asistent de la Ambulanță a transportat, în aceeași zi, două persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus și nu a fost testat nici după 12 zile. Trebuie spus că echipajul din care a făcut parte a purtat echipament de protecție, însă acel echipament prezenta vulnerabilități la partea de încălțăminte, așa că teama există, în lipsa unui test. Ca o măsură de precauție și conștient fiind că autoritățile nu sunt preocupate de protejarea personalului medical și-a trimis soția și cei cinci copii la țară, într-o comună de la marginea județului, așa că ,,acasă”, pentru el, e tot un fel de izolare, fiind complet singur.Expus total, în această perioadă, personalul medical aflat în linia întâi a fost abandonat chiar și de medicii de familie. Unii medici de familie le transmit colegilor lor, care ies din izolare, să nu meargă la ei la cabinet, pentru documentele medicale, dacă nu sunt testați, pentru că le e teamă să nu-i infecteze.
Claudiu Matei