În plină pandemie de coronavirus, minerii din Valea Jiului au parte de un nou necaz, doi muncitori fiind prinși, ieri, sub un turn de 60 de metri prăbușit peste ei. Nenorocirea s-a întâmplat la mina Uricani, unde o firmă din Satu Mare subcontractase lucrările alteia din zonă pentru a ecologiza toată suprafața de unde, până în urmă cu câțiva ani, s-au exploatat cantități uriașe de huilă. După accidentele mortale de acum un deceniu mina a fost închisă, iar azi ar fi trebuit pus la pământ turnul cu schip, acesta fiind cea mai înaltă clădire de la fosta exploatare minieră care trebuia rasă de pe suprafața pământului. Turnul era pregătit pentru a fi dinamitat, iar azi urma să devină istorie. Locul pare însă blestemat, iar mina a ținut să mai fie consemnată o nenorocire în istoria sa chiar înainte de a-și încheia definitiv existența. Cei doi bărbați prinși sub turn aveau 31 și 41 de ani, erau localnici, iar pentru unul dintre ei era prima zi de lucru pe șantier. Primarul din Uricani, Dănuț Buhăescu, afirmă că bărbatul care lucra pe un buldozer ar fi putut fi în viață teafăr dacă nu ar fi fugit de pe utilaj pentru a se ascunde. Celălalt muncitor se afla în cabina unui camion, care a fost strivit complet de greutățile mari căzute pe el.
„Se lucra la un program de pregătire pentru pușcare cu exploziv pentru demolarea puțului cu schip. Când funcționa mina acest puț ajuta la extragerea cărbunelui din subteran de la 450 de metri adâncime și îl aducea la suprafață. E un accident cu doi bărbați prinși sub dărâmături, pentru scoaterea lor fiind un volum mare de muncă. Unul era pe o rabă și a fost surprins acolo. Turnul nu s-a prăbușit brusc din ce am înțeles, iar el a încercat să fugă din rabă și a fost prins sub dărâmături. Celălalt, de pe excavator, când a văzut mișcare a încercat să fugă și el, dar culmea e că toată cabina excavatorului e intactă. Probabil s-au speriat amândoi, dar cel de pe excavator dacă rămânea în cabină avea viața salvată. Nu le-au fost găsite trupurile până acum, dar după atâtea ore de căutare eu cred că sunt șanse minime de a mai supraviețui. Trebuie luptat însă în fiecare clipă până când vom da de ei”, a menționat edilul.
Lucrarea de ecologizare la care participau cei doi muncitori era executată pentru Societatea Națională de Închidere Conservare Mine Valea Jiului. Directorul acestei societăți de stat, Gheorghe Bobar, spune că muncitorii s-ar fi apropiat prea mult de turnul șubrezit și au contribuit indirect la prăbușirea acestuia. La circa 40 de metri distanță muncitorii curățau fundația unei alte clădiri dezafectate, iar vibrațiile produse de un utilaj folosit de aceștia au dus la prăbușirea turnului. „Totul a fost predat la 1 ianuarie firmei din Satu Mare care a câștigat licitația de ecologizare. Aici demolează totul și până în decembrie va fi spațiu verde. Lucrarea fusese subcontractată unei firme de artificieri care pregătise totul pentru a dinamita turnul. În puț se făcuse o cavitate de câteva zile pentru ca dinamitarea să fie controlată și clădirea să pice într-o anumită direcție. Mâine (joi), urma să fie încărcat materialul exploziv și era programată detonarea. Nu știm exact din ce motive s-a întâmplat această nenorocire. La vreo 40 de metri se afla un excavator și un camion, iar principala suspiciune este că excavatorul ar fi generat vibrații care au dus apoi la prăbușirea lentă a puțului”, a explicat șeful SNICMVJ.
În zonă au fost mobilizați aproape 40 de pompieri militari, utilaje pentru descarcerare în asemenea condiții, precum și trei câini dresați în căutările sub dărâmături. La apelul nominal făcut după prăbușirea turnului cei doi muncitori nu au mai răspuns prezent.
Pompierii militari au început imediat după ce au fost anunțați să curețe zona pentru a ajunge la cei doi bărbați. „Operațiunea este una extrem de dificilă, datorită cantității foarte mari de material prăbușit. Vorbim de mii de tone. Avem un efectiv de 33 de subofițeri, plus scule pentru descarcerare grea și utilaje care să ne ajute să îndepărtăm plăcile mari de beton. Noi sperăm până în ultimul moment să găsim în viață cele două persoane”, a menționat maiorul Cristian Baleia, șeful Detașamentului de Pompieri Petroșani. Mai multe anchete au fost deschise în urma celor întâmplate, autoritățile încercând acum să afle cine e responsabil pentru acest, probabil, ultim accident de muncă de la mina Uricani.
Gelu Ionescu
Muncitori prinși sub un turn de 60 de metri prăbușit la fosta mină Uricani!
185
Articol Anterior