Și astăzi, Comitetul Local pentru Situații de Urgență s-a reunit în ședință pentru a discuta noile măsuri stabilite de Guvern prin Ordonanța Militară nr. 3/2020. Se impun măsuri drastice pentru a preveni răspândirea noului coronavirus SARS-CoV-2.
Această ordonanță interzice circulația cetățenilor în afara locuințelor, cu câteva excepții:
- deplasarea în interes profesional
- deplasarea pentru achiziționarea de bunuri de strictă necesitate
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată
- deplasarea pentru îngrijirea sau însoțirea copiilor
- deplasarea pentru asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, deces al unui membru de familie
- deplasări scurte în apropierea locuinței pentru activitatea fizică individuală
- deplasări scurte în apropierea locuinței pentru nevoile animalelor de companie
- deplasarea în scopul donării de sânge
- deplasarea în scop umanitar sau pentru voluntariat
- deplasarea pentru activități agricole
- deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea produselor agroalimentare
Pentru toate aceste excepții, trebuie să avem asupra noastră o declarație pe proprie răspundere, pe care o putem descărca de pe Internet sau o putem scrie de mână. Aceasta trebuie să conțină datele de identificare (nume, prenume, prenumele părinților, serie și număr CI, CNP, adresă, scopul și durata deplasării, semnătură).
Declarația poate fi descărcată de aici: https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/MODEL-Declaratie-pe-proprie-raspundere.pdf.
ATENȚIE! Pentru fiecare deplasare (zilnic) trebuie să aveți o declarație completată în prealabil, fie pe hârtie (imprimată sau scrisă de mână), fie pe telefon sau tabletă. Forțele de ordine trebuie să poată fotografia declarația.
Persoanele care merg la serviciu trebuie să aibă asupra lor adeverință de la angajator, legitimația de serviciu sau declarația pe propria răspundere.
Deplasarea persoanelor vârstnice care nu sunt încadrate în muncă este permisă doar în intervalul orar 11-13, iar farmaciilor din județ li s-a cerut deja de către Instituția Prefectului Județului Hunedoara să servească exclusiv persoanele vârstnice (peste 65 de ani) în acest interval orar.
Motivele pentru care persoanele cu vârste peste 65 de ani pot părăsi locuința sunt aceleași ca și în cazul persoanelor din celelalte categorii de vârstă:
- îngrijirea sau însoțirea unui minor
- asistența altor persoane vârstnice
- deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică individuală
Persoanele care au împlinit 65 de ani și lucrează, fiind încadrate în muncă sau efectuează lucrări agricole, se pot deplasa și în afara intervalului orar 11-13.
Toate persoanele care intră în țară începând de miercuri, 25 martie 2020, intră automat în izolare la domiciliu sau, după caz, carantină.
Documentele care expiră pe perioada stării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență.
Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea acestor prevederi Poliția Română, Jandarmeria și Poliția Locală. În anumite cazuri, sunt abilitate să aplice amenzi și autoritățile administrației publice locale.
„Rolul acestor măsuri este de a ne ține în casă până când scăpăm de această problemă care ne afectează pe toți. Toate contractele de închiriere își păstrează valabilitatea, dar am luat decizia de a suspenda plata chiriilor către Primărie, pe durata situației de urgență, pentru a veni în sprijinul afacerilor locale. De asemenea, termenul de plată a taxelor și impozitelor locale cu bonificația de 10% a fost extins până la 30 iunie 2020. La contractele scadente nu curg penalități. La finalul lunii vom supune la vot Consiliului Local o hotărâre în acest sens”, spune Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara.
Reamintim cetățenilor că pot plăti taxele și impozitele online, atât pe site-ul ghiseul.ro, cât și pe site-ul Primăriei municipiului Hunedoara, la adresa: https://taxe.primariahunedoara.ro/taxe/index.php
De asemenea, aducem și pe această cale la cunoștința persoanelor care au nevoie de asistență pentru a-și procura alimente, bunuri de strictă necesitate sau medicamente că Direcția de Asistență Socială Hunedoara le vine în ajutor.
Beneficiază de sprijinul Direcției de Asistență Socială a municipiului Hunedoara următoarele categorii de persoane:
- persoane vârstnice cu multiple afecțiuni
- persoane cu dizabilități
- familii monoparentale (mamă singură sau tată singur cu unul sau mai mulți copii)
Cheltuielile sunt suportate de către persoanele care solicită sprijin.
Pentru aceasta, trebuie să sune la numărul de telefon: ☎️ 0771-074262. Solicitările efectuate până la ora 13 vor fi onorate în aceeași zi, iar cele efectuate după ora 13 vor fi onorate în următoarea zi lucrătoare.
❗Pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu, luate în evidență de către Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, se vor aplica reglementările privind acordarea ajutoarelor de urgență conform prevederilor din cuprinsul HCL nr. 76/2020, numai în baza adreselor oficiale primite de la DSP, Jandarmeria Română sau alte instituții abilitate.
CALL CENTER-UL DIRECȚIEI DE SĂNĂTATE PUBLICĂ HUNEDOARA, PENTRU SITUAȚII LEGATE DE CORONAVIRUS:
- ☎️ 0254-225242
- ☎️ 0768-193629
- ☎️ 0768-193630
- ☎️ 0768-193639
Post-ul Municipiul Hunedoara / Măsurile stabilite de Comitetul Local pentru Situații de Urgență apare prima dată în Hunedoara Libera.