Pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus s-a suspendat activitatea în structurile ambulatorii și sunt internate doar urgențele în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc. În instituție sunt continuate totodată pregătirile pentru acordarea îngrijirii în posibilitatea unui număr mare de pacienți infectați cu COVID-19.
Conform Ordinului 74 527 din 23.03.2020 al Departamentului pentru Situații de Urgență, începând de marți, 24.03.2020 s-au suspendat pentru 14 zile internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate. Măsura este valabilă atât pentru spitalele publice cât și pentru cele private. De asemenea, s-au suspendat consultațiile programate în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private. Conform ordinului se externează toți pacienții care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital.
Ca urmare a ordinului de mai sus, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a sistat activitatea în ambulatoriile de specialitate și este în proces externarea pacienților care nu reprezintă urgențe. Deja în ultimele săptămâni s-a redus internările bolnavilor cronici cu 50 la sută, apoi cu 80 la sută.
„În îngrijirea bolnavilor cronici medicii de familie au o sarcină foarte mare. Le adresăm rugămintea, ca să trimită la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a spitalului numai cazurile urgente. La UPU vom avea pacienți mai mulți, medicii de pe celalte secții ale spitalului vor ajuta personalul de aici” – a explicat dr. Konrád Judit, managerul spitalului.
Cele mai citite articole
În spital se continuă pregătirile pentru cazul în care ar trebui îngrijite un număr mare de persoane infectate cu coronavirus. S-au alcătuit planuri pentru diferite situații, iar pe secții se face instructaj referitor la măsurile de precauție și folosirea echipamentului de protecție.
Pentru tratarea pacienților cu coronavirus s-a desemnat și s-a eliberat Secția de boli infecțioase a spitalului, 32 de paturi. Pacienții care necesită spitalizare din cauza unor boli infecțioase vor fi tratați la Secția de dermatologie a spitalului, a cărei spații au fost cedate Secției de boli infecțioase. Dacă situația epidemiologică o cere, atunci și spațiile Secției de boli pulmonare vor fi desemnate pentru tratarea pacienților cu coronavirus, iar cei cu boli pulmonare vor fi îngrijiți la Secția de boli interne a spitalului.
Totodată este planificat mărirea spațiilor Secției de boli infecțioase și a UPU cu containere amplasate în curtea spitalului. Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, în a cărei subordine funcționează spitalul, a declarat, consiliul județean asigură resursele pentru eforturile spitalului.
Pe pagina de web a spitalului – www.spitalmciuc.ro – a fost creat un spațiu separat cu informații relevante privind infecțiile cu coronavirus, anunțuri ale conducerii spitalului și a autorităților sanitare.
Sursa: Ziar Harghita.