Şedinţa în condiţii neobişnuite la Primăria Paşcani. Legislativul local a fost convocat de primar în şedinţa extraordinara, pentru o primă rectificare bugetară, în stare de urgenţă. Întâlnirea a avut loc în sala de spectacole a Primăriei, nu în sala de şedinţe, tocmai pentru că aleşii locali să respecte măsurile de distanta socială, pentru împiedicarea răspândirii epidemiei de coronavirus.
Cele mai citite articole
De asemenea toţi cei prezenţi au primit, la intrare, măşti iar o parte dintre ei au purtat mănuşi. Tot ca masura de protecţie, microfonul a fost dezinfectat de fiecare dată când a fost preluat, pentru a vorbi, consilierii din sală. Au fost prezenţi doar 15 consilieri din cei 19.
Pe ordinea de zi au fost două proiecte de hotărâre. Unul cu privire la suspendarea platii chiriilor pentru agenţii economici din cele două pieţe agroalimentare, a căror activitate a fost suspendată pe perioada stării de urgenţă. De asemenea primarul a propus spre aprobare o primă rectificare bugetară prin care au fost suplimentate fondurile pentru situaţii de urgenţă şi pentru asistenţă socială. Astfel au fost luate cele 200 000 lei alocate iniţial pentru organizarea Zilelor Municipiului Paşcani şi împărţite: 100 000 lei pentru achizionarea de materiale de dezinfecţie şi protecţie şi 100 000 lei pentru acordarea unor ajutoare de urgenţă, familiilor care au nevoie de ajutor în acesta perioadă.
În acelaşi context liderul opozitiei a cerut edilului să fie luate o serie de măsuri pentru protejarea mediului economic, grav afectat în acesta perioadă. Marius Pintilie a propus reducerea unor taxe şi impozite locale, cum ar fi cele pe proprietate şi taxa de salubritate, proporţional cu starea de urgenţă.
În replică, primarul Dumitru Pantazi a explicat că astfel de măsuri nu pot fi luate decât cu respectarea prevederilor legale. După şedinţă secretarul general al Primăriei a confirmat pentru BIT TV că deocamdată nu există suport legal pentru diminuarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul în curs. Ele au fost aprobate anul trecut în baza prevederilor Codului Fiscal, cele mai multe dintre ele la nivelul minim.
De altfel tot Guvernul, cel care poate aduce modificări la Codul Fiscal, a prorogat plata impozitului pe clădiri şi pe mijloacele de transport, cu menţinerea bonificaţiilor stabilite de autorităţile locale, până la data de 30 iunie a.c.
În ceea ce priveşte taxa de salubritate, ea ar urma să nu fie achitata pe perioada suspendarii activităţii, doar de agenţii economici care au fost obligaţi în acesta perioada să îşi închidă afacerile, iar procedurile urmează să fie anunţate, a precizat pentru BIT TV administratorul public, Gică Zanet.
Menţionăm că următoarea şedinţă a legislativului local va fi programată la sfarsitul acestei luni, în aceleaşi condiţii de siguranţă, dacă întâlnirea nu va fi interzisă de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. Tot atunci ar urma să fie modificat şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Consiliului Local pentru a fi posibile şedinţele online.