A doua cea mai mare fabrică din țară care prelucrează legume și fructe, unitate care funcționează în Buzău, înregistrează de aproape o lună livrări de produse la cote foarte mici. Marile magazine au sistat deocamdată lanțul de aprovizionare de la producătorul buzoian, deoarece vânzarea a scăzut drastic după valul de clienți înregistrat la începutul stării de urgență.
Fabrica de conserve din Buzău are în portofoliu zeci de sortimente, de la castraveți și gogoșari în oțet, fasole verde și mazăre la borcan, zacuscă, gemuri și compot, până la variate sucuri din tomate.
Produsele ajung în principalele hipermarketuri din țară, unde fiecare le vinde sub marcă proprie. ”Cel mai bine se vând produsele din tomate, din roșii proaspete sau pastă de tomate concentrată”, spune Mirela Bătrâneanu, director de producție al fabricii de conserve Buzău.
Zeci de tone de conserve au fost cerute de supermarketuri la începutul pandemiei de coronavirus, când clienții dădeau năvală printre rafturi pentru a-și face provizii. De peste trei săptămâni, însă, vânzările au scăzut dramatic.
”Față de luna februarie, când am avut o creștere de circa 140 la sută, de la jumătatea lunii martie am ajuns undeva la 45 la sută. Când a apărut această pandemie, s-a făcut un întreg stoc în cămări. Stocul este peste așteptări, clienți sunt din ce în ce mai puțini, și de aceea hypermarketurile au redus cererile de marfă de la noi”, declară Mirela Bătrâneanu.
Nici magazinul propriu nu mai vinde ca altădată, din cauza restricțiilor de circulație. ”Traficul auto a scăzut mult și acest lucru se vede și la punctul nostru de vânzare cu amănuntul, de la intrarea în fabrică, unde numărul clienților a scăzut simțitor”, spune directorul de producție de la ”Legume Frucute” Buzău.
Specialiștii producătorului de conserve din Buzău, printre cei mai mari din țară, furnizor al celor mai importanți retaileri din țara noastră, le recomandă clienților să nu își facă stocuri de conserve.
”Produsele noastre au termen de garanție de 36 de luni, deci pot fi bine păstrate, însă este de preferat ca oamenii să cumpere ponderat, pentru a nu-și bloca banii în produse care vor fi tot timpul pe rafturi și la prețuri care pot varia în avantajul cumpărătorilor, funcție de ofertele fiecărui retailer”, spune Mirela Bătrâneanu.
Chiar dacă reprezentanții fabricii buzoiene estimează că perioada grea va dura câteva luni, volumul de lucru rămâne neschimbat. Muncitorii au fost redistribuiți în trei ture, pentru a fi mai puțini în halele de producție și depozite.