8 lucruri interesante despre Scoția

de WTA.ro

8 lucruri interesante despre Scoția

Peisaje uimitoare, orașe pline de viață și oameni primitori, mândri de tradițiile lor. Sunt doar câteva dintre motivele care fac din Scoția o destinație ideală pentru următoarea ta vacanță. În acest articol îți vom împărtăși 8 lucruri interesante despre acestă țară care te-ar putea face să începi să te pregătești de o nouă călătorie. 

Scoția are mai multe limbi oficiale 

Unul dintre lucrurile pe care ar trebui să le știi înainte de a-ți rezerva bilete de avion spre Glasgow, cel mai mare oraș al Scoției, ori Edinburgh, capitala sa, este acela că această țară are mai multe limbi oficiale: engleză, scoțiană și gaelica scoțiană.

Animalul național al Scoției este unicornul

Peisajele din Scoția par desprinse direct dintr-o poveste, așa că poate nu ar trebui să ne surprindă faptul că animalul său național este unicornul. În mitologia celtă, acesta este un simbol al inocenței și purității, dar și al masculinității și puterii. A fost folosit pentru prima dată pe stema regală scoțiană în secolul al XII-lea, de către William I.

Are aproape 800 de insule 

Știai că Scoția are aproape 800 de insule? Doar 130 dintre acestea sunt însă locuite. Dintre toate, probabil cea mai cunoscută pentru frumusețea sa este insula Skye. 

Este casa unuia dintre cei mai vechi copaci din Europa și a celui mai înalt gard viu din lume 

În Scoția se află Fortingall Yew, un copac considerat a fi unul dintre cei mai vechi arbori din Europa. Se estimează că are cel puțin 3000 de ani. Tot în Scoția poți vizita și Meikleour Beech Hedge, cel mai înalt gard viu din lume. Plantat în 1745, are o înălțime de 30 m și o lungime de 530 m. 

Ciulinul este floarea sa națională

Dacă animalul național al Scoției este unicornul, și floarea sa națională este la fel de neobișnuită. Nu se știe exact cum a devenit ciulinul unul dintre simbolurile Scoției. O legendă susține însă că acest lucru s-ar datora faptului că un grup de războinici scoțieni ar fi fost salvați de la a fi victimele unei ambuscade în timp ce dormeau de către această plantă. 

Unul dintre atacatori ar fi călcat pe un ciulin, iar strigătul său de durere i-a alertat pe războinicii scoțieni, care s-au trezit și i-au alungat pe dușmani. Drept mulțumire, au adoptat ciulinul drept simbol național. 

Scoțienii și românii au același patron spiritual 

Cele mai citite articole

Sfântul Andrei nu este doar patronul spiritual al României, ci și al altor țări, inclusiv al Scoției. Crucea diagonală pe care a cerut să fie răstignit apare și pentru steagul scoțian. Se pare că ar fi fost adoptat ca patron spiritual al Scoției până în anul 1000 d.Hr., iar în 1390 apare pentru prima dată ca simbol național pe o monedă bătută în timpul domeniul lui Robert al III-lea. 

Există mai multe legende ce explică motivul pentru care Sfântul Andrei a devenit ocrotitorul Scoției, iar una dintre ele spune că acest lucru s-ar fi întâmplat după ce un rege pict a văzut crucea acestuia pe cer înainte de a câștiga o bătălie împotriva unei armate rivale.  

Este casa lui Nessie 

Scoția este singura țară unde vei avea o șansă cât de mică să întâlnești celebra creatură misterioasă din Loch Ness, Nessie. Se spune că este destul de timidă, așa că s-ar putea să nu reușești să o vezi. 

Loch Ness este una dintre cele mai mari și mai adânci întinderi de apă din Marea Britanie, iar zona este renumită pentru peisajele dramatice și satele pitorești. Deci, chiar dacă nu reușești să-l întâlnești pe celebrul monstru, ai ce vedea. 

Scoțienii adoră haggis

Haggis este mâncarea națională a Scoției și este atât de iubit încât s-au scris și poezii despre el. Este un amestec de organe ale unui animal, fulgi de ovăz, ceapă, sare și condimente; în mod tradițional, se gătește în stomac de oaie.[1] 

Acestea sunt doar câteva lucruri interesante despre Scoția pe care poate că nu le știai. Cel mai simplu mod de a descoperi mai multe despre această țară plină de farmec este însă să mergi să o vizitezi.   

Bibliografie: 

  1. “VisitScotland – Scotland’s National Tourist Organisation.” Visitscotland.com, 2022, www.visitscotland.com/. Accessed 23 Mar. 2022.


Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa