Deși este comparată cu Barcelona și Viena în diverse articole, administrația orădeană a uitat elementul esențial al unor asemenea orașe cosmopolite: spațiile verzi.
Ne-am obișnuit să vedem diverse articole plătite de către APTOR pentru zeci de mii de euro, în care suntem informați că în Oradea se trăiește ca în orașe boeme, precum Viena sau Barcelona. Este evident însă, că nu sunt puse în vedere greșelile și minciunile care stau în spatele acestor basme frumoase.
Realitatea însă, cea cu care ne confruntăm zi de zi toți orădenii este cu totul alta. Avem taxele de gigacalorie care sunt majorate anual, amenzi de peste 15 milioane de euro pentru proiectele primăriei, avem investiții care au luat-o literalmente la vale și zac de ani întregi, unele chiar de 4, 7 sau chiar 11 ani de zile. Desigur, avem o zonă betonată care se extinde tot mai mult pe zi ce trece. De ce? Pentru că prin viziunea liderului liberal, Ilie Bolojan, în Oradea sunt distruse zonele verzi pentru a face loc betonului.
Doar în ultimii doi ani, în orașul nostru au fost tăiați peste 20.000 de arbori conform declarațiilor ecologistului Orlando Balaș.
În tot acest timp, Primăria Oradea se laudă cu plantări de zeci de ha în afara orașului în trei locații pentru a compensa lipsa replantărilor din zona centrală. Vorbim mai exact de o locație de 1.5 ha în Cartierul Tineretului, iar celalalte două pe malul stâng și malul drept al Crișului Repede, lângă şoseaua de centură, în zona liniei ferate Arad – Oradea, locații unde primăria a identificat o suprafață de 37 ha de teren, iar pe cealaltă parte 26 ha.
Însă, aceeași administrație recunoaște faptul că, nici până în prezent nu a reușit să replanzele la nivelul pe care și l-a asumat conform avizelor de mediu.
Cele mai citite articole
„Lunca Crișului e înregistrată în Registrul spațiilor verzi ca spațiu verde. Nu poate să i se schimbe destinația decît încălcîndu-se legea 24/2007 actualizată (art. 3 și 18). Se pare însă că Bolojan e mai tare ca legea, pentru că el singur – votat de majoritatea absolută pe care o are în Consiliul Local – hotărăște ce e de utilitate publică. Sau au fost cumva întrebați orădenii dacă mai vor încă o alee pe malul Crișului? Trăim o epocă de mare barbarie, o dictatură a buldozerului, betonului și firmelor de construcții alimentate samavolnic cu bani publici pentru lucrări care nu sînt necesare sau nici măcar legale”, a declarat ecologistul Orlando Balaș despre defrișarea de pe malul Crișului din această lună.
Nu putem decât să întrebăm: vor suplini aceste plantări de la marginea orașului toți arborii care au fost tăiați din zona centrală?
De asemenea, pentru a da bine în ochii votanților, Primăria Oradea spune că va planta 3.000 de arbori în următorii 3 ani în municipiu, însă acest plan presupune plantarea în zonelor limitrofe, în timp ce poluarea cea mai mare este în zona centrală, unde traficul este mult mai ridicat.
Cifra înaintată de primărie este doar un praf în ochii orădenilor, ținând cont că în 2 ani au tăiat peste 20.000 de arbori. Așadar, cei 3.000 ce se vor a fi plantați în 3 ani nu vor acoperi nici 10% din ceea ce în continuare se elimină..
Mai jos o galerie completă de imagini cu defrișările comandate de către Primăria Oradea din ultimii doi ani de zile.
Sunteți de acord cu politica Primăriei Oradea de defrișări?
Post-ul Peste 20.000 de arbori tăiați în Oradea în doar doi ani apare prima dată în Stiri Oradea.