În aceeași zi în care România și-a suspendat zborurile din și spre Italia, funcționarii Ambasadei României la Roma au spus unei turiste: „Plecați cât mai repede de aici! Cu escală în altă țară sau cu mașina numai plecați!”.
Un oficial din MAE, care a rugat să nu i se dea numele, a explicat: „Am încercat să facem ceva pentru ei și să-i ajutăm cumva!”
E sâmbătă dimineața, 7 martie, când Corina Cherbel, o tânără din București, se plimbă de colo-colo prin apartament, cu un ochi la ceas și altul la valiza făcută. Tânăra de 35 de ani se gândește dacă să mai plece sau nu în city break-ul mult așteptat la Napoli. „Lucrurile nu arătau chiar așa de rău în ziua aia. Italia avea probleme, dar doar două zone din nord erau declarate în carantină, iar în România abia se confirmaseră câteva cazuri, așa că am decis să plec pentru două zile.”
Noaptea a aflat că România a oprit zborurile
Doar că în timpul vacanței scurte în Peninsulă lucrurile aveau să ia o cu totul și cu totul altă întorsătură. Duminică noaptea, cu mai puțin de 12 ore înaintea zborului Corinei spre casă, la Ministerul Afacerilor Interne, Marcel Vela anunță anularea tuturor zborurilor din și spre Italia.
„Operatorii nu trebuie să le permită îmbarcarea spre România străinilor din Italia!”, anunța Vela, de la pupitrul MAI. Sigur pe el, ministrul spune că statul român are capacitatea de a face „verificări ample în baza de date” și „să nu creadă cineva că dacă face o declarație falsă nu se va afla.”
În realitate, statul român nu numai că n-a avut niciun moment capacitatea să verifice pe ce căi vin românii din Italia acasă în plină epidemie de coronavirus, ci în acest caz i-a sfătuit, prin intermediul funcționarilor Ambasadei și în contradicție flagrantă cu îndemnurile primului-ministru de a nu veni acasă, să se folosească de tertipul escalei în altă țară întocmai ca să evite interdicția de a zbura spre casă.
Practic, în loc să se coordoneze cu autoritățile italiene și să-i carantineze în Peninsulă pe românii aflați în vacanță, autoritățile române au considerat că e mai bine să-i învețe cum să fenteze sistemul.
Și asta o spune chiar Corina. „Eram pur și simplu șocată. Am căutat știri și alternative să plec acasă, așa că am sunat la Consulatul onorific din Napoli, unde mi-a răspuns o doamnă care nu vorbea româna, cu greu a bunghit ceva engleză cat să-mi spună că mă vor suna ei înapoi”, declară femeia.
Surprinzător, chiar m-a sunat cineva de la Ambasada României la Roma, un domn, al cărui nume nu-l mai rețin, care mi-a spus să mă gândesc la rute alternative de a ajunge acasă și mi-a sugerat un zbor cu escală, de exemplu prin Bruxelles.
Corina Cherbel:
”Sfatul personalului consular a sunat ceva de genul «Plecați cât mai repede de aici! Cu escală în altă țară sau cu mașina numai plecați!». Sinceră să fiu, nu mă gândisem să caut zboruri cu escală”, spune Corina.
La Otopeni, liniște și pace
Bucuroasă că poate pleca din Italia, Corina Cherbel și-a rezervat un bilet pentru a doua zi, miercuri, 11 martie, cu escală prin Germania, la Stuttgart. A aterizat pe Otopeni în după-amiaza aceleiași zile, unde a constatat că nimeni n-a întrebat-o nimic de sănătate sau de unde vine.
„Am trecut prin controlul vamal ca prin brânză. Eu eram pregătită să spun că vin din Italia, dar nimeni nu m-a întrebat nimic. Nu mi-a venit să cred!”, susține femeia șocată de cele întâmplate.
Ba mai mult, nu era nimeni la frontieră de la DSP ca să ne verifice temperatura sau să ne ia formularele completate pe avion fără de care stewardesele ne-au spus că nu putem intra în România.
Corina Cherbel:
Aceasta adaugă că n-a fost singura româncă venită din Italia cu același zbor. „Mai era un domn care mergea la înmormântarea maică-sii și alți câțiva oameni ale căror povești nu le știu.”
Nici Poliția de Frontieră și nici DSP nu au răspuns unor solicitări referitoare la lipsa controalelor medicale și a întrebărilor cu privire la țara de origine pentru pasagerii zborului de miercuri după-amiaza, în plină criză epidemiologică de coronavirus.
De la revenirea din Italia, Corina a decis să se izoleze voluntar la domiciliu, pentru a evita orice risc. „Eu am făcut asta din proprie conștiință, dar cine știe câți români care au venit la fel ca mine cu escale, sfătuiți de Ambasada, se plimbă nestingheriți prin țară?”, se întreabă retoric femeia.
Explicația neoficială de la MAE
Până la ora publicării materialului, MAE de la București nu a comentat public situația femeii.
Un oficial din MAE, care nu a dorit să nu fie referit cu nume, a oferit următoarea explicație: „Am încercat să facem ceva pentru ei și să-i ajutăm cumva! Îndemnul premierului pentru românii din Italia să nu vina acasă nu se referea și la turiști. Noi așa am interpretat declarația.”