Ce trebuie sa stii despre o centrala termica?

de WTA.ro

Dacă ai posibilitatea să te conectezi la un sistem de alimentare cu gaz, centrala termică, devine evident, cea mai bună opțiune. Tipurile de centrale termice sunt cele mai eficiente și mai confortabile, de aceea sunt foarte populare și utilizate atât pentru încălzirea locuinței, cât și a spațiilor comerciale, instituții publice, școli, grădinițe etc. 

Pentru încălzirea casei este instalată o centrală termică, care de cele mai multe ori, este pe gaz, însă poate fi și electrică sau pe lemne,  și fiind dotată de asemenea, cu un sistem de încălzire a apei. Acest echipament poate fi montat pe podea sau pe perete, cu circuit unic sau dublu, și are, de asemenea, o cameră de ardere deschisă sau închisă. Schimbătoarele de căldură pot fi turnate din fontă. De obicei centralele termice sunt instalate cel mai ades pe perete. 

Centrale termice – Caracteristici

Încălzirea pe gaz poate fi alimentată de la o conductă principală de gaz sau pe gaz lichefiat. Dacă există o conductă de gaze, atunci apartamentul, casa, spațiile industriale pot fi încălzite în acest fel. În absența alimentării centralizate cu gaz, se utilizează echipamente care funcționează pe gaz lichefiat. Acest sistem este de obicei utilizat în case private de la sate, magazine de la țară etc.

Cele mai citite articole

Dacă vorbim despre centrale termice pe gaz, atunci acestea pot fi montate pe perete sau pe podea. Centralele termice de perete sunt mai compacte și au dimensiuni mai mici. Dacă centrala este cu un singur circuit, atunci poate fi instalat un cazan capacitiv, dar este mai ușor și mai convenabil să primești apă caldă, folosind echipamente cu dublu circuit, în care este instalat un schimbător de căldură cu flux.

Centralele termice de podea sunt mai scumpe, au nevoie de mai mult spațiu, dar puterea unui astfel de echipament va fi și mai mare. Instalarea lor necesită de obicei o încăpere separată. În plus, atunci când instalezi o centrală pe podea, trebuie să existe o conductă de fum verticală, care poate fi realizată în interiorul sau în afara clădirii. Centralele termice de podea, au de obicei, schimbătoarele de căldură din fontă, astfel încât durata lor de funcționare este mai lungă decât cea a modelelor montate pe perete. Astfel de echipamente pot fi echipate cu un cuptor cu un ventilator, care permite utilizarea nu numai a gazului, ci și a combustibilului lichid sau a peleților.

Principalul avantaj al centralelor termice este eficiența ridicată. Deoarece sistemul este cu ciclu închis, volumul inițial al lichidului de răcire nu se modifică, iar încălzirea se face uniform în toate camerele. Încălzirea cu centrale termice pe gaz este o modalitate eficientă și accesibilă de încălzire atât a spațiilor rezidențiale, cât și a celor industriale, comerciale sau de altă natură. Este ușor de întreținut și poate funcționa atât pe gaz natural, când există o conductă de gaz în apropiere, cât și pe gaz lichefiat, când nu este posibilă conectarea la alimentarea cu gaz centralizat.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa