Isărescu: BNR emite o bancnotă aniversară dedicată lui Ionel I.C.Brătianu pentru a-i păstra vie memoria

de WTA.ro

Banca Naţională a României emite, în ciclul emisiuni numismatice Desăvârşirea Marii Uniri, o bancnotă aniversară dedicată lui Ionel I. C. Brătianu pentru a-i păstra vie memoria, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Revenit în fruntea guvernului în anul 1922 şi având deplinul sprijin al familiei regale, Brătianu s-a preocupat de realizarea eşafodajului legislativ pe care s-a clădit ulterior întreaga dezvoltare a României interbelice. Între 1922 şi 1926, au fost adoptate Constituţia nouă, Legea minelor, Legea privind comercializarea bunurilor economice ale statului, Legea energiei, Legea regimului apelor. La acestea s-au adăugat alte acte normative cu o importanţă aparte în dezvoltarea statului: Legea privind unificarea administrativă, Legea privind învăţământul primar, Legea electorală. S-a stins fulgerător din viaţă, la sfârşitul lui noiembrie 1927, când se afla din nou în fruntea guvernului. Patriot înflăcărat, intransigent în chestiunile politice majore, om al deciziilor istorice, Ionel I. C. Brătianu se înscrie în galeria românilor de seamă. Tocmai de aceea, pentru a-i păstra vie memoria, Banca Naţională a României emite în ciclul emisiuni numismatice Desăvârşirea Marii Uniri o bancnotă aniversară care îi este dedicată”, a spus Mugur Isărescu.

El a afirmat că fostul om politic nu era foarte vorbăreţ, dar vorbea cu tâlc. În acest sens, Isărescu a oferit un citat din Ionel I. C. Brătianu.

„Am găsit un citat memorabil din cuvântările lui Ionel I. C. Brătianu. Domnul academician Pop poate spune dacă am dreptate sau nu. Din câtă istorie ştiu, nu era foarte vorbăreţ. Vorbea destul de puţin ca şi mentorul său, Carada, dar ce spunea, spunea cu mare tâlc. Şi în prezentarea acestei bancnote se află următorul citat din Ionel I. C. Brătianu: ‘Am un singur merit cu care mă fălesc: credinţa. Mai multă credinţă ca mine nu poate să fi avut altcineva. În timpul Tratatului de la Bucureşti, Tratatul de la Buftea, am scris un memoriu pe care îl voi lăsa ca testamentul vieţii mele politice şi am spus regelui nostru când Mackensen era stăpân pe jumătate din ţară: Sire, ai făcut bine ce ai făcut şi eşti asigurat de izbândă. Nu era posibil să nu se manifeste aspiraţiunea seculară a neamului nostru. Se putea întârzia cu câteva luni cum s-a întârziat cu Tratatul de la Bucureşti, cu câţiva ani, dar nu era să rămână fără rol în dezvoltarea neamului nostru nici jertfa şi nici acţiunea noastră de război. Îmi reamintesc aceste cuvinte acum când voi da sfaturi acelora care vor conduce destinele statului. Să nu vă uitaţi la succese personale sau de moment, ci să urmaţi pulsul inimii poporului, conştiinţa lui naţională şi să aveţi contactul neîntrerupt cu dânsa ca să fiţi reprezentanţii sinceri ai unui neam conştient'”, a declarat Isărescu.

De asemenea, guvernatorul a amintit că, anul trecut, BNR a lansat o bancnotă aniversară dedicată Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, de numele cărora se leagă, în mod indisolubil, realizarea României Mari, iar în acest an banca emite în ciclul Istoria aurului o monedă din aur cu valoarea nominală de 100 de lei având ca temă Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922, care a fost dedicată încoronării de la Alba Iulia.

„Am reuşit astfel, în mod simbolic, să îi readucem în conştiinţa publică, pe calea noastră, a emisiunilor noastre, împreună pe cei cărora le datorăm Marea Unire şi edificarea statului naţional unitar”, a adăugat guvernatorul BNR. AGERPRES

Foto Lucian Alecu Jurnalul

Numărul şomerilor scade cu 1.900 într-o lună

Rata şomajului înregistrată la nivel naţional s-a situat, în octombrie, la 2,98%, în scădere cu 0,35 puncte procentuale faţă de aceeaşi lună din 2018 şi cu 0,02 puncte procentuale faţă de luna septembrie,…

Isărescu: BNR emite o bancnotă aniversară dedicată lui Ionel I.C.Brătianu pentru a-i păstra vie memoria
Galerie Foto Banca Naţională a României emite, în ciclul emisiuni numismatice Desăvârşirea Marii Uniri, o bancnotă aniversară dedicată lui Ionel I. C. Brătianu pentru a-i păstra vie memoria, a declarat, marţi,…
Curs valutar 3 noiembrie 2019: Leul s-a apreciat în raport cu principalele valute

Cele mai citite articole

Leul s-a apreciat marţi cu 0,15 de bani în raport euro (-0,03%), moneda europeană fiind cotată la 4,7762 lei, faţă de 4,7777 lei luni. De asemenea, leul a câştigat teren şi în faţa dolarului american, care…

Noile tehnologii schimbă spaţiile de birouri

Tot ce ştiam despre organizarea muncii în general şi a spaţiilor de birouri în particular se poate schimba în favoarea tuturor, datorită noilor tehnologii. Avantajele sunt multiple atât pentru cei care…

Bucureştiul pierde 14 locuri în Topul Inovaţiei

Bucureştiul a coborât 14 poziţii în topul global al Inovaţiei Oraşelor 2019, ajungând pe locul 171, în timp ce Timişoara urcă 36 de poziţii până pe locul 394. Clasamentul, întocmit de organizaţia…

Calea Victoriei, în top 50 al celor mai scumpe artere comerciale la nivel mondial
Galerie Foto Causeway Bay din Hong Kong își păstrează statutul de cea mai scumpă artera comercială din lume, în timp ce New Bond Street rămâne cea mai costisitoare destinaţie de retail stradal din Europa, potrivit…
Lecția maghiară de economie ne costă 2,5 miliarde de euro

România este ţara cu cel mai mare deficit comercial din regiune şi singura din această zonă care iese pe minus în schimburile cu Uniunea Europeană. Polonezii, cehii şi slovacii înregistrează plusuri în…

Ministerul Finanţelor a atras, luni, 648,2 milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 648,2 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat tip benchmark, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României…

Consecințele deprecierii leului. Rezervele valutare ale BNR au scăzut dramatic

Rezervele de valută ale Băncii Naționale a României au scăzut aproximativ 1,09 miliarde de euro într-o singură lună, după ce instituția a vândut 1,2 miliarde de euro pentru a menține cursul valutar al mo…

O companie mare de asigurări încalcă legea RCA prin impunerea unor proceduri interne angajaților

Procedura internă pe care societatea de asigurări Euroins a impus-o angajaţilor încalcă dispoziţiile legale în materie de RCA şi afectează grav drepturile şi interesele transportatorilor, avertizează…

Topul mondial al inovării. Bucureștiul este pe locul 171. Cluj Napoca nu se află în primele 500 de orașe

Capitala României a retrogradat 14 poziţii în clasamentul global al Inovaţiei Oraşelor, ajungând pe locul 171, în timp ce Timişoara urcă 36 de poziţii până pe locul 394, menţionează Andreea Paul,…

Orașe inteligente. Peste 30 de miliarde de dispozitive vor fi conectate până în 2020

Peste 30 de miliarde de dispozitive vor fi conectate, până în 2020, şi vor genera date pentru ca oraşele să devină cu adevărat inteligente, reiese dintr-un nou studiu global realizat de Oracle,…

Telekom România prelungește cu un an mandatul actualului CEO al companiei

Mandatul lui Miroslav Majoros în poziţia de CEO al Telekom România a fost prelungit cu un an, începând de la 1 ianuarie 2020. „Rezultatele companiei demonstrează că Miroslav şi echipa sa de management conduc…

OMV Petrom vinde patru benzinării pentru a putea prelua stațiile Art Petrol

OMV Petrom s-a angajat să vândă patru benzinării pentru a primi acordul Consiliului Concurenţei de a prelua compania Art Petrol, potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă. Astfel, Consiliul…

Curs valutar 2 decembrie 2019: Moneda naţională s-a apreciat în raport cu principalele valute

Leul s-a apreciat luni cu 0,04 de bani în raport euro (-0,01%), moneda europeană fiind cotată la 4,7777 lei, faţă de 4,7781 lei vineri. De asemenea, leul a câştigat teren şi în faţa dolarului american, care…

Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa