4 strategii de management al resurselor umane ca sa ai un business sustenabil pe termen lung

de WTA.ro

Modul in care angajatii percep experienta lor in companie poate sa influenteze performanta unei afaceri. Conform unui studiu publicat de McKinsey, referitor la acest subiect, exista trei arii pe care un antreprenor poate sa puna accent pentru a crea o experienta pozitiva pentru angajati: climatul social, experienta de lucru si cultura organizationala.

Descopera in cele ce urmeaza 4 strategii de management al resurselor umane care influenteaza aceste arii si care te ajuta sa creezi un business sustenabil pe termen lung.

  1. Investeste constant in programe de dezvoltare profesionala si umana

Un business se dezvolta mai greu atunci cand angajatii lucreaza intr-un mediu care ii mentine la acelasi nivel la care au fost atunci cand au inceput calatoria in cadrul companiei. De aceea, ca antreprenor, este recomandat sa oferi programe de dezvoltare profesionala si personala angajatilor tai, deoarece astfel le demonstrezi ca nu esti implicat numai in dezvoltarea afacerii tale, ci si in cresterea lor ca indivizi. 

Iata cateva exemple de programe si cursuri de dezvoltare in care merita sa investesti:

  • Cursuri de management al timpului. Acestea pot oferi beneficii atat in viata profesionala, cat si in cea personala, deoarece scopul lor este de a invata cursantii sa-si organizeze eficient timpul si sa duca la bun sfarsit toate activitatile planificate.
  • Programe de leadership. Aceste programe pot ajuta angajatii sa identifice propriul stil de leadership si sa-si dezvolte abilitatile necesare pentru ocuparea unui post superior, atunci cand o astfel de oportunitate se va ivi in cadrul companiei.
  • Programe de gestionare a stresului. Invatand metode practice de gestionare eficienta a stresului, angajatii isi dezvolta rezistenta si capacitatea de adaptare, precum si abilitatea de a transforma provocarile in oportunitati de crestere. 

Pentru un business sustenabil pe termen lung, astfel de programe de dezvoltare nu sunt doar optiuni de inclus in strategie, ci reprezinta o necesitate. In cazul in care capitalul afacerii nu iti permite sa faci astfel de investitii, daca ai mai mult de 12 luni de activitate, poti sa accesezi creditul rapid pentru firma de la o institutie financiara nebancara (IFN). Iata ce beneficii obtii:

  • Proces 100% online pentru imprumuturile de pana la 100.000 RON;
  • Documente putine pentru aprobare. Daca doresti un imprumut de pana la 35.000 RON ai nevoie de doar un document (extrasul de cont pe ultimele 3 luni), iar daca iti doresti un imprumut mai mare, pe langa extrasul de cont, mai ai nevoie doar de ultima balanta disponibila;
  • Perioada de rambursare este între 12 și 36 de luni pentru capital de lucru, până la 48 de luni mixt  și până la 60 de luni pentru investiții;
  • Dobanda este variabila, in functie de valoarea ROBOR la 6 luni;
  • Poti sa amani plata ratei pentru 30 de zile, o singura data pe durata creditului, daca ai un comportament bun de plata la creditele in derulare.

2. Construieste o cultura organizationala solida

Pe langa cursurile si programele de dezvoltare, cultura organizationala poate defini modul in care angajatii abordeaza provocarile cu care se confrunta la locul de munca si felul in care acestia actioneaza pentru indeplinirea viziunii. In plus, o cultura organizationala solida te poate ajuta sa te diferentiezi de competitie, atragand astfel noi angajati talentati in companie.

Cele mai citite articole

Daca inca nu ai construit o cultura organizationala solida pentru compania ta, iata cum poti face asta in trei pasi:

  1. Defineste valorile fundamentale. Acestea ar trebui sa fie principii care reflecta angajamentul fata de integritate, colaborare, excelenta sau orice alte aspecte considerate esentiale pentru succesul businessului tau.
  1. Creeaza un mediu de lucru transparent care sa incurajeze comunicarea deschisa, ascultarea activa si respectul intre angajati. Poti face asta prin stabilirea unor sedinte regulate cu echipa, prin a oferi si a primi feedback constructiv si prin luarea unor decizii transparente, justificate.
  1. Incurajeaza si recompenseaza comportamentul conform valorilor stabilite.  Recompensele pot varia de la zile libere suplimentare si traininguri personalizate pana la bonusuri financiare.

3. Personalizeaza strategii de recrutare pentru tipuri diferite de candidati

In trecut, recrutarea se concentra in principal pe experienta profesionala si aptitudinile tehnice ale candidatilor. Astazi, insa, nevoile angajatilor sunt puse in prim-plan. Acestia au asteptari mai mari, cautand nu doar un loc de munca, ci si un mediu de lucru care sa se alinieze valorilor si aspiratiilor personale. 

De aceea, pe langa construirea unei culturi organizationale sanatoase, este bine sa personalizezi si strategiile de recrutare pentru a atrage in compania ta candidatii potriviti. 

De exemplu, pentru generatia Z care cauta echilibru intre viata personala si profesionala, in cadrul recrutarii poti sa evidentiezi anumite beneficii, precum programul flexibil si modul de lucru hibrid. Pentru Millenials, cei nascuti intre 1981-1996, care apreciaza feedbackul constructiv si oportunitatile de invatare, poti sa subliniezi investitiile pe care le faci in programele de dezvoltare si oportunitatile de crestere pe care le au in cadrul companiei.

4. Adopta o politica de comunicare transparenta

Adoptarea unei politici de comunicare transparente in intreaga organizatie consolideaza increderea angajatilor si contribuie la un mediu de lucru sanatos si eficient pe termen lung. Iata in ce contexte interne poate fi aplicata aceasta politica:

  • Comunicarea perfomantei individuale. Ofera feedback constant, nu doar in perioada evaluarilor anuale, si fii transparent in ceea ce priveste criteriile de evaluare pentru angajati.
  • Oportunitatile de promovare in cadrul companiei. Atunci cand apar astfel de oportunitati, explica tuturor care este procesul de selectie. Acesta poate include interviuri, evaluari si chiar feedback de la colegi.
  • Stabilirea politicilor si procedurilor care trebuie respectate de angajati. Organizeaza sesiuni periodice de instruire si clarificare pentru ca angajatii sa inteleaga in detaliu politicile organizationale si sa poata adresa orice intrebari sau nelamuriri.

Aplicand strategiile de management al resurselor umane prezentate in acest articol, ai posibilitatea de a le oferi angajatilor tai un mediu de lucru sanatos si motivant. In schimb, poti beneficia de o performanta mai buna a afacerii si de o crestere accelerata care sa te pozitioneze in fata competitorilor.

Sursa foto: shutterstock.com

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa