Proprietăți de vânzare: Cum va putea arăta piața imobiliarelor în 2022

de WTA.ro

În privința sectorului imobiliar, specialiștii afirmă că în 2022 am putea asista la o ușoară creștere pe segmentul imobilelor rezidențiale, ce va putea fi temperată de raportul cerere:ofertă din piață. Mai multe informații despre aceste subiect, în rândurile de mai jos: 

Alte elemente cu rol în echilibrarea prețurilor

Ce care caută proprietati de vanzare in Brasov, Sibiu, Cluj-Napoca, sau în alte orașe mari ale țării, trebuie să știe că, în 2022, poate exista o tendință reală de creștere a prețurilor, cauzată în mare parte de aprecierea monedei europene în fața leului. 

Această majorare a prețurilor din 2022 ar putea fi, însă, echilibrată pe termen mediu de o serie de elemente, venite în general din zona legislativă. Printre acestea amintim: proiectele legislative pentru majorarea TVA-ului, din cadrul proiectelor de finanțare pentru achiziții de bunuri imobiliare, așa cum este programul Noua Casă. 

Avansul minim plătit de cumpărător este mai mare în prezent 

La final de 2021, analiștii susțin că raportul dintre plățile prin credite ipotecare și plăți din surse proprii a rămas neschimbat. Ce este important de precizat și se constituie ca un element definitoriu și pentru anul următor, în zona de imobiliare: aportul propriu adus în achiziție. 

Dacă în urma cu 10 ani, puteam discuta despre un avans minim impus de finanțatori de aproximativ 15%, această valoare s-a majorat în prezent. Mulți cumpărători pot veni cu un avans de 25% până la 50% din prețul locuinței. Se observă, de asemenea, și o creștere a creditelor ipotecare, în raport cu numărul de accesări pentru programul Noua Casă.  

Aglomerările urbane determină noi oportunități în piață

Cele mai citite articole

Zona rămâne un criteriu vital pentru alegerea unei proprietăți de vânzare în Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, sau în orice alt centru urban al României. Din păcate, aglomerarea în timp a unor zone sau artere binecunoscute din oraș îi determină pe cumpărători să urmărească și alte opțiuni, în vederea achiziționării unui spațiu rezidențial. 

Acesta este și motivul pentru care interesul în privința zonelor de la periferie va continua același trend ascendent și în 2022. Interesul pentru zone cu potențial imobiliar uriaș, în zone din afara orașelor, mai puțin expuse haosului urban, este cât se poate de real.   

Din păcate, singurul impediment în calea dezvoltării proiectelor imobiliare, în mai toate zonele disponibile din jurul unui oraș, poate fi asociat lipsei unei infrastructuri moderne, a unui sistem de canalizare eficient, sau a posibilităților de joacă, școlarizare sau distracție din zonă. 

Astfel de hibe au de multe ori legătură cu un management defectuos, la nivel de Primărie și Consiliu Local. Reprezentanți ai dezvoltatorilor imobiliari susțină că o mai bună coordonare cu autoritățile locale, în privința dezvoltării acestor beneficii în zonele rezidențiale periferice, are un impact pozitiv asupra întregii comunități. 

Așadar, anul 2022 poate veni cu o ușoară creștere a prețurilor din piața imobiliară, însă, așa cum susțin și specialiștii, valoarea medie se poate echilibra pe termen scurt și mediu. 

Dinamica de dezvoltare a noilor cartiere de la zonele periferice continuă același trend firesc al pieței, pe baza supraaglomerării urbane din marele orașe ale țării. 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa